Rusi u Novom Sadu položili cveće i vence na spomenik Tarasu Ševčenku

Minutom ćutanja i ostavljanjem cveća i venaca na spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku, obeležena je godišnjica ruske agresije na Ukrajinu, u organizaciji Ruskog demokratskog društva (RDD).

0
80

Na skupu stotinak građana, većinom Rusa, Ilija Karev iz RDD je održao govor podsetivši da su na današnji dan prošle godine ruski tenkovi u kolonama ušli u Ukrajinu.

“Ruska vojska u tom trenutku u svemu je bila nadmoćnija od Ukrajine, osim u jednom – ruski vojnici nisu razumeli za šta idu i za šta ginu. A Ukrajinci su imali i imaju za šta da se bore: bore se za svoju zemlju, za svoju budućnost, za svoju slobodu”, rekao je Karev.

Ocenio je da je Rusija u agresiji “počinila stotine hiljada ratnih zločina po nalogu glavnog ratnog zločinca, ruskog diktatora Vladimira Putina, zbog čega je ta država sada prezrena od celog sveta i osramoćena”.

“Birajući između rata i srama, Ukrajina je izabrala rat, jer razume da ako se izabere sramota, dobije se i rat i sramota, upravo ono što je Rusija sada dobila vodeći besmisleni osvajački rat na tuđoj teritoriji”, rekao je Karev.

“Rusi već 20 godina biraju sigurnost umesto slobode, a sada su izgubili i jedno i drugo. Niko se u Rusiji ne oseća bezbedno, niti istinski slobodno”, istakao je.

Posle minuta ćutanja za ukrajinske žrtve agresije, on je pozvao građane da se sutra u 14 sati priključe skupu na Trgu republike.

Kraj spomenika Tarasu Ševčenku je tokom prethodnih godinu dana bilo više prigodnih skupova i ni na jednom nisu bile primetne policijske snage, a današnji skup je pratilo dvadesetak uniformisanih i policajaca u civilu.

(Beta, 021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.