Ratari spremni za žetvu

VIDEO K9: Vojvođanski ratari su uveliko spremni da počnu sa žetvom, čeka se samo prestanak kišnih dana. Visoke zimske i prolećne temperature uslovile su da žetva ove godine počne ranije.

0
4

Uskoro će početi žetva, ove godine ranije u odnosu na prethodne, s obzirom da su temperture koje su bile iznad proseka tokom cele godine ubrzale vegetaciju.

Veći problem za strna žita bio je nedostatak padavina, pogotovo u prolećnom delu sezone, kaže dr Vladimir Aćin sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Žetvu trenutno odlažu svakodnevne kiše, ječam je već počeo da se skida pre kišovitih dana protekle nedelje, a pšenica bi trebalo da počne krajem ove nedelje, kada se i vreme stabilizuje, navodi Aćin.

Prinosi će i ove godine biti šaroliki, kaže Aćin, a pre par meseci kako je rekao, bilo je očigledno da se vrhunskim ne treba nadati, pre prosečnim ili čak nešto manjim. Nažalost, proizvođači koji su jesenas na svojim parcelama imali jak napad glodara i nisu ih odbijali, mogu očekivati značajno niži prinos, dodaje Aćin.

On je podsetio i da je svake četvrte do pete godine na jesen neophodno uraditi i analizu kvaliteta zemljišta, na osnovu koje će biti obavljeno đubrenje poljoprivrednih površina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.