Rashlađivanje kućnih ljubimaca

VIDEO K9: Opasnost od toplotnog udara tokom letnjih dana pretnja je ne samo ljudima, već i kućnim ljubimcima. U Zoohigijeni saznali smo na čega sve treba obratiti pažnju kako bi ljubimci lakše podneli visoke temperature.

0
660

U toplom periodu godine vlasnici kućnih ljubimaca moraju da obrate pažnju da ljubimce ne ostavljaju u zatvorenom prostoru u kojem pod uticajem sunca, može doći do rasta temperature.

“Bez obzira što ste otvorili prozor, ukoliko ga ostavite u jednoj, tako da kažem konzervi tipa automobila, možete očekivati zaista da će do toplotnog udara vrlo brzo doći, prema tome nikako i nikad i ni po koju cenu, ni na kratko ne treba ostavljati kućnog ljubimca u automobilu. Da ne pričam o tome da ga ne treba ostavljati u gepeku, pogotovo smanjena zapremina, mogućnost pregrevanja, tako da ukoliko izlazite na kratko iz automobila, ukoliko izlazite na dugo iz automobila, svog kućnog ljubimca vodite sa sobom”, rekao je Aleksandar Bursać, direktor JKP Zoohigijena i veterina.

Dalje, vlasnici treba da obrate pažnju na prostor na koji izvode ljubimca u toku dana, jer ukoliko je reč o šetnji po usijanom betonu, to može ostaviti posledice na šape životinje.

“Prilikom kretanja ta površina ukoliko je pregrejana može izazvati opekotine, tako da preporuka je zaista da se kućni ljubimac izvodi u hladnijim delovima dana, odnosno u ranim jutarnjim satima ili kasno posle podne, odnosno uveče. To je istovremeno dobro i zbog toga što nema mogućnosti da dođe do dehidratacije. Naravno da ćete i u tim slučajevima, ukoliko ga izvodite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima poneti dovoljnu količinu vode”, kazao je Bursać.

Važno je da psi unose dovoljnu količinu vode u toku dana, jer će im to omogućiti rashlađivanje, s obzirom da se životnje se rashlađuju preko sluzokože disajnih puteva.

“Možete doći u situaciju da vaš ljubimac uđe u jedno stanje dehidratacije, dakle zbog povećanog odavanja preko sluzokože disajnih puteva. Da bi se ohladila odaje se suviše velika količina vlage, sa vlagom odlaze i elektroliti, a onda to naravno zahteva da se to nadomesti pošto nemaju lojne žlezde, nemaju drugi način da se hlade, tako da uvek dovoljnu količinu vode treba poneti sa sobom i što frekventnije napajati svog kućnog ljubimca”, naveo je Bursać.

Ono što vlasnici mogu učiniti kako bi ljubimci lakše podneli letnje mesece, jeste prilagoditi režim ishrane smanjivanjem ugljenih hidrata i davanjem lakše svarljive hrana, zatim šišanje duge dlake, a poželjno je i kupanje ljubimaca vodom bez dodataka hemijskih sredstava, naveo je Bursać.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.