Room escape u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9 : Posetioci Muzeja Vojvodine koji su i ljubitelji video igrica room escape, moći u Toj ustanovi da od 11. marta do 13. maja i sami budu akteri ove igre.

0
326

U Muzeju Vojvodine zavnično od 11. marta počinje Room escape igra, za koju inače u Novom Sadu postoji veliko interesovanje.

Želja uprave muzeja je da se na ovaj način prilagodi potrebama savremene publike, nudeći zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo kroz virtuelni zabavni sadržaj koji će kombinovati igru sa znanjima koja nudi muzej.

“Muzej Vojvodine skoro svake godine ima inovacije u tehnološkom smislu, bilo kod postavljanja izložbi kao što je primenjena u muzeju prisajedinjenja bilo kod prezentacije postojećih stalnih postavki u ovoj zgradi, dakle stalna postavka koja je veoma kompleksna i stvara mogućnost da se jednom igrom u stvari prezentuje naše kulturno blago koje je izloženo na stalnoj postavci”, rekao je Drago Njegovan, direktor muzeja.

Projekat je ralizovan u saradnji sa kompanijom Room escape Novi Sad, a sufinansirala ga je Fondacija 2021 na konkursu Publika u fokusu.

Cilj projekta koji se zove “Bekstvo iz muzeja – tajna besmrtnosti” ima prevashodno nameru da što više mlade publike približi sadržajima koje ovaj muzej nudi, istakla je pomoćnica direktora Muzeja Vojvodine.

“Ideja je u stvari da se posetioci koji su u grupama od 3 do 6 organizuju na stalnoj postavci i da igraju jednu igru sa ciljem da na kraju dođu do rešenja, rešenje je tajna besmrtnosti, u tom procesu oni moraju da rešavaju niz pazlova i zagonetki koje su uglavnom logičkog karaktera i veoma su interesantne a moraju da nauče nešto o stalnoj postavci, moraju da gledaju predmete, vitrine i gde se nalaze”, navela je Tijana Stanković Pešterac, pomoćnica direktora muzeja.

Room Escape igre nastale su u Japanu i ubrzo postale popularne u čitavom svetu, uključujući i našu zemlju. Kreiranjem jedne takve igre u sklopu stalne postavke muzeja izlazi se iz domena virtuelnog u stvarni svet, kako bi se muzej učinio mestom za igru kroz  koju će biti ostvarena jedna od glavnih njegovih funkcija, a to je edukacija i širenje znanja.

“Naravno želim da napomenem to smo se svi složili svakako da će biti interesantno za turiste, ali interesantno je i za firme jer na taj način mogu da vide kako im tim funkcioniše, još jedan dodatan razlog da je to interesantno za domaće turiste za domaću publiku ne samo za mlade, pa i za seionere može da bude zanimljivo jer nema neke fizičke aktivnosti, sve je stvar logike i nešto malo mašte”, istakla je Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.

Biće ovo zabavan put do novih saznanja u Muzeju Vojvodine i to besplatan za posetioce od 11. marta do 13. maja. U zavisnosti od interesovanja publike, možda nas očekuje i nastavak igre od 20. maja. Sve informacije vezane za ovaj projekat mogu se pronaći na vebsajtovima i društvenim mrežama Muzeja Vojvodine i Room Escape Novi Sad.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.