Romi u Vojvodini danas

VIDEO K9: Kancelariju za inkluziju Roma osnovala je Skupština Vojvodine pre 18 godina, a u pokrajini su danas vidljivi njeni napori da ovoj nacionalnoj zajednici obezbedi uslove za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu uključenost, kako bi izašli iz začaranog kruga siromaštva, predrasuda i diskriminacije.

0
22

Prema Deklaraciji Dunavskog transnacionalnog programa “Romi kao ljudski resursi”, ova nacionalna manjina je najveća i jedna od najugroženijih u Evropi, koja je suočena sa socijalnom isključenošću, diskriminacijom i nepostojanjem jednakog pristupa zapošljavanju, obrazovanju, stanovanju i zdravlju.

Procena je da u Dunavskom regionu danas živi oko 5,2 miliona Roma. Cilj pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma je ove činenice promeni i da život Roma učini dostojnim čoveka.

Kancelarija je, sa resornim pokrajinskim institucijama, radila na očuvanju kulture, tradicije i jezika pripadnika romske nacionalne manjine i na Visokoj strukovnoj školi vaspitača u Vršcu otvorena je Katedra za vaspitače na romskom jeziku.

Siromaštvo dovodi do socijalne isključenosti, a obrazovanje i zapošljavanje su prvi korak ka izlasku iz tog začaranog kruga. Nije lako dati odgovor na pitanje kako danas žive Romi u Vojvodini i Srbiji, kaže Ljiljana Mihajlović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma, ali je pozitivan pomak veoma vidljiv u odnosu na stanje od pre petnaest ili dvadeset godina.

Postoji više programa stambene podrške Srbije i Evropske unije koji daju dobre rezultate u rešavanju ovog problema, kazala je Mihajlović istakavši dobar primer inkluzije u Ožacima u kojima je jedno celo romsko naselje preseljeno u nove domove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.