“Romi kroz vekove”, obalažen Međunarodni dan Roma

VIDEO K9: Svečanom akademijom sinoć je u Srpskom narodnom pozorištu obeležen 8. april, Međunarodni dan Roma. Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija romske nacionalne manjine su oblasti sa najviše izazova na kojima bi trebalo raditi u budućnosti, ocenili su sinoć predstavnici romskih udruženja.

291

Osmi april je prilika da se svi zajedno preispitamo, šta smo kao društvo uradili za svoje sugrađane i komšije, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitajući romskoj nacionalnoj zajednici njihov dan na svečanoj akademiji „ Romi kroz vekove” upriličenoj u Srpskom narodnom pozorištu.

Ovaj datum je, kako je istakao, važan kako bismo se podsetili na dva ključna cilja čije ispunjenje u budućnosti iziskuje velika zalaganja, a to su obrazovanje Roma i njihova ravnopravnost, naročito u oblasti zapošljavanja.

Svečanoj akdemiji prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, republičke i Pokrajinske vlade, Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine i romske nacionalne zajednice.

Manifestacija je sa namerom nazvana Romi kroz vekove, kako bi gosti uz koncert pratili naraciju o životu Roma na ovim prostorima i njihovom doprinosu kulturi, tradiciji i istoriji većinskog naroda, istakla je Biljana Tasić, izvršna direktorka Udruženja Romag.

Poslednjih godina u Vojvodini realizovan niz mera za unapređenje položaja Roma, pre svega u oblasti očuvanja jezika i kulture, u informisanju i u bržem i sveobuhvatnijem uključivanju u obrazovni sistem.

Putem pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma finansirano je školovanje i desete generacije budućih vaspitača, na posebnom studijskom programu na romskom jeziku u Vršcu, a na Univerzitetu u Novom Sadu studira više stotina studenata romske nacionalnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.