“Romi kroz vekove”, obalažen Međunarodni dan Roma

VIDEO K9: Svečanom akademijom sinoć je u Srpskom narodnom pozorištu obeležen 8. april, Međunarodni dan Roma. Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija romske nacionalne manjine su oblasti sa najviše izazova na kojima bi trebalo raditi u budućnosti, ocenili su sinoć predstavnici romskih udruženja.

0
573

Osmi april je prilika da se svi zajedno preispitamo, šta smo kao društvo uradili za svoje sugrađane i komšije, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitajući romskoj nacionalnoj zajednici njihov dan na svečanoj akademiji „ Romi kroz vekove” upriličenoj u Srpskom narodnom pozorištu.

Ovaj datum je, kako je istakao, važan kako bismo se podsetili na dva ključna cilja čije ispunjenje u budućnosti iziskuje velika zalaganja, a to su obrazovanje Roma i njihova ravnopravnost, naročito u oblasti zapošljavanja.

Svečanoj akdemiji prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, republičke i Pokrajinske vlade, Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine i romske nacionalne zajednice.

Manifestacija je sa namerom nazvana Romi kroz vekove, kako bi gosti uz koncert pratili naraciju o životu Roma na ovim prostorima i njihovom doprinosu kulturi, tradiciji i istoriji većinskog naroda, istakla je Biljana Tasić, izvršna direktorka Udruženja Romag.

Poslednjih godina u Vojvodini realizovan niz mera za unapređenje položaja Roma, pre svega u oblasti očuvanja jezika i kulture, u informisanju i u bržem i sveobuhvatnijem uključivanju u obrazovni sistem.

Putem pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma finansirano je školovanje i desete generacije budućih vaspitača, na posebnom studijskom programu na romskom jeziku u Vršcu, a na Univerzitetu u Novom Sadu studira više stotina studenata romske nacionalnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.