Roj pčela na Limanu

VIDEO K9: Roj pčela naselio je prozor višespratnice na Limanu, gde se neprimećen širio oko mesec dana. Ovo je period kada su pčele aktivne i ovakve i sličene situacije nisu nikakva retkost, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine koji se pobrinuo se za uspešno uklanjanje roja.

0
1222

Jedan roj smestio se u ugao prozora na četvrtom spratu zgrade na Limanu. Igrom slučaja, vlasnici stana baš taj prozor ne otvaraju i nisu ni primetili da se roj uhvatio, pa su pčele neometano boravile na tom mestu, kaže Stevan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

“Roj je, po mojoj proceni, tu nešto više od 30 dana, znači više od mesec dana, možda i mesec i po dana. Pošto je napravio jako veliko saće i samim tim, svo saće je zaleženo sa larvama, znači već su se pčele rađale. Roj je doneo i određenu količinu meda, međutim sve to što je tu bilo, da je došla zima, on tu ne bi mogao da preživi. Hladno je, na otvorenom je i ta količina koju je on za sada pribavio meda, ne bi bilo dovoljno”, rekao je Anđelković.

Stanari zgrade koji su primetili roj, potražili su savet u Savezu, nakon čega je Anđelković izašao na teren i bezbedno uklonio roj sa prozora.

“Tako da sam skinuo taj roj, smestio ga u košnicu i normalno, postaviću ga van grada tako da više građanima Novosađanima neće smetati. Možda je ovom prilikom interesantno da kažem, da su počeli neki projekti, u Evropi, a pojavljuju se i kod nas. Urbano pčelarstvo, tako se sad zove, znači da se u gradskim sredinama postavljaju košnice i u gradskim sredinama pčele žive i da tu oprašuju to što ima od biljaka, uglavnom da budu u gradskoj sredini. A ovo je jedan primer gde čovek nije hteo, roj je sam došao i okačio se na taj prozor. Potpuno je mogao da opstane”, naveo je Anđelković.

Roj nije predstavljao opasnost, jer ga niko od stanara nije dirao i pčele nikoga nisu ubole, pa je to i savet Anđelkovića, da u slučaju pojave roja, pozovu Savez i bezbedno otklanjanje prepuste njima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.