Rodno (ne)ravnopravni u Vojvodini

VIDEO K9: Ono što u velikoj meri nedostaje našem društvu je nivo znanja i podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti, koja, po svojoj najužoj definiciji, predstavlja jednakost između muškaraca i žena. Ovim problemima u Vojvodini bavi se Pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova, pre svega kroz istraživačku, edukativnu, promotivnu i izdavačku delatnost, rekla je u emisiji Otvoreni ekran direktorka ovog Zavoda Diana Milović.

0
330

Žene u Evropi i svetu diskriminisane su u odnosu na muškarce po različitim osnovima, u porodici, na radnom mestu, u društvu uopšte, a Srbija po ovom pitanju drži korak sa Evropom, rekla je Milović.

U pojašnjenju samog pojma rodne ravnopravnosti potrebno je naglasiti da je pol biološka kategorija, a rod nešto što zavisi od toga kako samo društvo podrazumeva i predstavlja ulogu muškarca i žene.

“Hoću reći da od jako puno faktora zavisi kako je konstruisana ta uloga. Tu su, naravno i socijalni i ekonomski i religiozni i svaki drugi faktori, pa zato nailazimo u nekim društvima, ne bih čak rekla ni razvijenijim, mada ima to veze sa ekonomskom zavisnošću, ali, prosto poimanjem one uloge muškarca i žene u društvu i to je ono na čemu mi, kao Zavod, radimo, da objasnimo o čemu se tu radi”, navela je Milović.

Pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova deluje od 2004. godine u okviru Pokrajinske vlade koji svoj posao obavlja kroz nekoliko delatnosti, rekla je Milović, a pre svega, rade brojna istraživanja kako bi probleme locirali i razumeli.

“Kada odradimo istraživanje, onda imamo edukaciju, jer vidimo tačno, opet iz tih istraživačkih podataka šta je ono što nedostaje. Inače, taj nivo znanja i podizanja svesti u odnosu na rodnu ravnopravnost je ono što je, čini mi se veliki minus u kompletnom društvu, tako da je to jedna od naših delatnosti”, rekla je Milović.

U podizanju svesti i rešavanju problema rodne ravnopravnosti važna je i promotivna delatnost, naročito u lokalnim samoupravama.

“Jer, 45 lokalnih saouprava u Vojvodini imamo, opština i gradova. Mislim da, prema mom mišljenju, one su osnovne ćelije odakle sve to mora da krene. Naravno, imamo i izdavačku delatnost, gde se bavimo izdavanjem knjiga na ovu temu rodne ravnopravnosti”, kazala je Milović.

Milović je istakla i podsticajne aktivnosti Zavoda, kroz koje su u protekle skoro tri godine obezbeđivana sredstva za kupovinu kuća na selu mladim bračnim parovima.

Od ove godine, po prvi put su opredeljena sredstva isključivo za nacionalne zajednice u Vojvodini, gde će se kroz pilot program videti na koji način se može unaprediti život žena, pripadnica nacionalnih manjina, u pokrajini.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.