Rodna segregacija na univerzitetima

VIDEO K9: „Akcioni planovi za rodnu ravnopravnost: izazovi i mogućnosti za univerzitete“ naziv je skupa koji je juče održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu na kojem je bilo reči o značajnim temama i najboljim praksama u oblasti uvođenja rodne perspektive u visoko obrazovanje.

0
9

Na univerzitetima u Srbiji primetna je tzv. vertikalna segragacija, odnosno što su pozicije više, zastupljenost žena je manja, a takođe je prisutna i horizantalna koja podrazumeva da na osnovu rodnih uloga, odnosa i režima koji je prisutan u našem društvu i dalje postoji razvrstavanje na muške i ženske fakultete, rečeno je na skupu „Akcioni planovi za rodnu ravnopravnost: izazovi i mogućnosti za univerzitete“ održanom u Rektoratu Novosadskog univerziteta.

Poseban fokus skupa bio je na usvajanju akcionih planova za rodnu ravnopravnost na univerzitetima koji bi pomogli, kako je rečeno, u iznalaženju formula za uklanjanje ove vrste diskriminacije, a jedan takav biće usvojen i na Univerzitetu u Novom Sadu.

Plan je izrađen na osnovu smernica Evropskog univerziteta za rodnu ravnopravnost u Vilnjusu, a cilj je da i žene i muškarci budu podjednako zastupljeni u sferama u kojima još uvek nisu.

Zabrinjavajuća činjenica je i to, kako je istaknuto, što u Srbiji ima mnogo fakulteta na kojima ne postoji rodni sadržaji u nastavnim materijalima, kao i loš odnos prema studijama roda te je neophodno mnogo više raditi i po ovom pitanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.