Rodna ravnopravnost u teoriji i praksi

VIDEO K9: Osvrtom na rodno zasnovane teme u našem društvu i diskusijom o tome koliko je u našem gradu u praksi zastupljena primena rodne ravnopravnosti, Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Novog Sada na današnjoj sednici obeležila je Dan rodne ravnopravnosti.

0
17

Zajednica koja neguje rodnu ravnopravnost jeste zajednica koja ulaže u svoju budućnost, izjavila je predsedavajuća Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Novog Sada Kristina Karaić na današnjoj sednici kojom je obeležen Dan rodne ravnopravnosti.

Skupština Grada Novog Sada je, kako je rekla, još 2017. donela Odluku o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja je okvir za izradu Lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost koje je Skupština kasnije donosila, a takođe je donela i Odluku o ravnopravnosti polova Grada Novog Sada, kojom se uređuje i obezbeđuje ravnopravnost polova i ostvarivanje jednakih mogućnosti u Gradu Novom Sadu i njegovim organima.

Novi Sad kao lokalna samouprava, kako je rečeno, kontinuirano donosi akte i institucionalno pristupa oblasti rodne ravnopravnosti i svega što ona obuhvata, od ravnopravnog učešća žena i muškaraca u javnom i privatnom sektoru, rodnog budžetiranja, jednakoj zastupljenosti u organima grada, do mera protiv diskriminacije i otklanjanja nepravilnosti u pogledu položaja i prava polova.

O rodno zasnovanoj diskriminaciji i o nasilju nad ženama govorile su i dr Nada Padejski Šekerović, psihološkinja i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu i dr Dragana Ćorić, pokrajinska zaštitnica građana – ombudsmanka, koje su saglasne da institucije u Novom Sadu, počev od policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad, Sigurne ženske kuće, ulažu napore da se taj vid nasilja smanji i da se žrtvama pruži adekvatna pomoć.

Od početka godine javnost potresaju vesti o slučajevima femicida od kojih je veliki broj počinjen u Vojvodini. Kontrolom rada nadležnih institucija u ovim slučajevima, kako je rečeno, ustanovljeno je da su one u svim ovim slučajevima uradile sve što je bilo do njih.

Visok stepen nasilja nad ženama i femicida u našoj zemlji pokazuje da o rodnoj ravnopravnosti treba edukovati devojčice i dečake u najranijem uzrastu, ali da je, uz kontinuiran rad svih nadležnih institucija u procesu sprečavanja nasilja, potrebno menjati i svest odraslih kako bi zajednički izgradili bolje i pravednije društvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.