Roditelji u vanrednom stanju

VIDEO K9: Država ni u vanrednom stanju ne sme zaboraviti na trudnice i na mlade roditelje koji su u ovom periodu suočeni sa posebnim izazovima, podseća Roditeljski portal Bebac.

0
38

Mere koje muče građane tokom vanrednog stanja i situacije sa epidemijom korona virusa, posebno teško pogađaju trudnice koje dodatno zabrinjava to što su pregledi tokom trudnoće svedeni na minimalan, neophodan broj i nadaju se da će popuštanje tih mera povećati dostupnost lekara.

Među budućim majkama, prema rečima urednice Roditeljskog portala Bebac, nema panike kada je Kovid 19 u pitanju, a oni su se sa svoje strane potrudili da im izađu u susret onako kako mogu u ovom trenutku – na daljinu.

Pitanja koje im trudnice najčeće postavljaju, kaže Mihnjak, uglavnom se odnose na procedure koje su nedovoljno jasne zbog nedostatka pravovremenih i dostupnih informacija.

U vrtiće će najmlađi ponovo moći od 11. maja, uz potvrdu o zaposlenosti oba roditelja. Mihnjak smatra i da bi usvajanje predloga koje su ranije upućivali nadležnima olakšalo trenutni položaj zaposlenim trudnicama.


Ona je podsetila i da uprkos svim apelima i protestima nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je, kako je rekla, oštetio majke kojima je znatno umanjena zarada dok na porodiljskom odsustvu.

Država bi, zaključila je Mihnjak, u svakom trenutku morala da vodi računa o roditeljima, posebno o trudnicama i parovima koji su na početku roditeljstva, jer je svako ulaganje u roditeljstvo, ulaganje u društvo u celini i da na njih ne sme zaboraviti ni za vreme vanrednog stanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.