Roboti kao nastavna sredstva

VIDEO K9: Oko 80 osnovnih škola dobilo je na korišćenje robote kao pomoć za računarske predmete. Deca od petog do osmog razreda imaju za zadatak da ga programiraju i sklope. Robote su dobile škole koje su se prijavile za Prvu Ligu KODigranja, akciji uvođenja programiranja u osnovne škole u okviru kampanje Bitka za znanje.

0
558

Cilj je da svaka od 1.250 škola u Srbiji dobije dovoljan broj robota, uz pomoć kojih će deca moći da uče programiranje. Ovakav vid učenja podstiče decu da kreativno razmišljaju i steknu više samopouzdanja.

“Plan je da se školama doniraju roboti koji su nastavna sredstva, kako bi deca na neki njima interesantan način da uče programiranje. Poenta je da nauče neke osnove uz robota, tako što programiraju neke njegove funkcije koje on može da radi”, rekao je Miomir Popeskov iz “Kliker” Centra za kreativno razmišljanje.

Danas je održana obuka za 112 nastavnika iz 60 mesta u Srbiji, koje su programeri obučili kako da uz pomoć robota nauče da programiraju.

“Robot ima senzore koji mogu da prepoznaju na kolikoj je razdaljini neki predmet, koliko je osvetljenje u prostoriji. Ima elektro motore, tačnije, točkove, može da se kreće. Robot takođe ima lampice, led diode koje mogu deca da programiraju i platformu pomoću koje se programira robot”, naveo je Popeskov.

Do sada je podeljeno 60 robota, a do 23. februara trebalo bi da bude završano stručno usavršavanje nastavnika za korišćenje mBot robota u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Negotinu i Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.