Rio Tinto, tačka ili zarez

VIDEO K9: Nakon dvogodišnje borbe lokalnih aktivista koji su na kraju podržani protestima širom Srbije i postizanjem dogovora sa Vladom Srbije, priča o Rio Tintu je završena, nadaju se meštani Jadra i Rađevine, a svaki pomen nastavka aktivnosti ove kompanije u našoj zemlji izaziva burne reakcije ekoloških udruženja.

0
47

Nedavni navodi udruženja SEOS da Rio Tinto i Behtel nastavljaju sa realizacijom Projekta “Jadar” koje su preneli pojedini mediji, izazvali su uznemirenje dela javnosti i ekoloških udruženja i aktivista koji su pitali da li je na planiranu eksploataciju litijuma u ovom delu Srbije zaista stavljena tačka ili samo zarez dok ne prođu izbori.

Iz kompanije je na ove navode odgovoreno da Rio Tinto i Behtel nastavljaju da dalje realizuju Projekat „Jadar“ te istaknuto da Rio Tinto poštuje odluku Vlade da stavi van snage akte za realizaciju tog projekta, da posluju u skladu sa propisima Republike Srbije i da su sve njihove trenutne aktivnosti nastavak prethodno preuzetih obaveza.

To, kako su naveli uključuje i završetak interne Studije izvodljivosti za šta je neophodno prikupljanje svih projektnih podataka od relevantnih kompanija, kako bi Studija izvodljivosti bila u skladu sa tehničkim standardima, kao i standardima zaštite životne sredine. Dodaju i da na izradi Studije izvodljivosti sarađuju sa kompanijom Behtel, sa kojom od 2018. godine imaju zaključen ugovor o upravljanju projektom.

Podsetimo, nakon protesta širom Srbije, u januaru je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić stavila, kako je tada izjavila, tačku na saradnju sa Rio Tintom, ukinut je prostorni plan Jadar čime su poništene sve dozvole i sva rešenja sa tom kompanijom.

Prolazak kroz taj kraj je tužno iskustvo, kaže Marija Alimpić iz Udruženja zaštitimo Jadar i Rađevinu, a još tužnije za one koji su ostali. U Brezjaku su od 52 kuće ostale samo dve i to aktivista ovog udruženja, dok su ostali meštani prodali kompaniji svoja imanja.

To je način rada rudarskih kompanija svuda u svetu, navela je Alimpić, koje dobro procenjuju stanje u lokalnim sredinama i stvaraju atmosferu u kojoj se meštani praktično nadmeću da što skuplje prodaju svoju zemlju. Srbija i njeni građani, međutim, koji imaju bogatu i tešku istoriju i tradiciju trebali bi da znaju bolje, zaključila je Alimpić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.