Rio Tinto, drugi deo…

VIDEO K9: Priča o projektu Jadar i iskopavanju litijuma u Srbiji ponovo je nastavljena, a kako će se završtiti, o tome će po svemu sudeći odlučiti nova Vlada ili volja građana.

0
27

Tačka koju je Vlada Srbije stavila na priču sa litijumom, pretvorna je u tri tačke, s obzirom da je od skora nastavljena rasprava o pravima kompanije Rio Tinto u Srbiji i projektu Jadar.

Ovih dana ponovo je aktuelizovana tema iskopavanja litijuma u Srbiji. I dok vlast tvrdi da bi projekat Jadar doneo veliki profit državi, ekološki aktivisti i deo opzocije smatraju da bi otvaranje rudnika uništilo plodno zemljište u tom delu Zapadne Srbije. 0020

Nakon razgovora s predstavnicima kompanije Rio Tinto u Davosu, predsenik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zadatak nove vlade biti da donese konačnu odluku o projektu Jadar. Protivnici projekta najavljuju proteste, a Pokret „Mi, glas iz naroda“ jedan je već i zakazao, za 8. februar u Valjevu.

Podsetimo, nakon masovnih ekoloških protesta, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat “Jadar” međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji, gde su otkrivene rezerve tog metala, dok su aktivistim, ekološke organizacije i deo opozicionih stranaka sve vreme tvrdili da Rio Tinto nije „napustio“ Srbiju i da priča u vezi sa iskopavanjem litijuma nije završena. Oni i dalje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji.

Neki stručnjaci ocenjuju da bi rudnik u Rađevini doveo do totalne devastacije ovog predela na kom žive zaštićene biljne i životinjske vrste, dok bi otpad pretio da otruje izvorište procenjeno kao najznačajnije za snabdevanje Srbije vodom, kao i da nakon završetka rudarenja, ove površine nikada više ne bi mogle biti vraćene u zdravo zemljište.

Rio Tinto je, sa druge strane, spreman za javnu diskusiju na ovu temu i za, kako su naveli, javno objavljivanje nacrta Studije procene uticaja na životnu sredinu u trenutno postojećem obliku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.