RIK: Usvojena pravila o radu biračkih odbora

VIDEO K9: Republička izborna komisija usvojila je noćas pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije. Jedna od novina jeste obaveza svih članova i njihovih zamenika biračkog odbora da na biračkom mestu nose identifikacione kartice, koje im obezbeđuje RIK.

0
406

Osim identifikacionih kartica, uveden je i kontrolni formular za logičko-računsko slaganje rezultata glasanja na biračkom mestu koji će biti dostavljani biračkom odboru prilikom predaje izbornog materijala pre glasanja.

Novina je i to da će sigurnosnu zatvornicu, skinutu sa vreće sa izbornog materijala, birački odbor morati obavezno da preda radnom telu pri predaji izbornog materijala nakon glasanja.

Takođe je odlučeno i da pre otvaranja biračkog mesta predsednik biračkog odbora u zapisnik o radu unese imena prisutnih članova i zamenika članova biračkog odbora.

Osobe sa invaliditetom, kako je predviđeno, potpisivaće se tako što će na određeno mesto u izvodu iz biračkog spiska biti otisnut pečat sa podacima o njihovom identitetu.

Novina je i da će birački odbor odrediti lice koje će uz predsednika biračkog odbora, odnosno zamenika, biti odgovorno za predaju izbornog materijala RIK-u, a svi članovi i zamenici članova biračkog odbora imaju pravo da prisustvuju toj predaji.

RIK-a usvojilla je i Izveštaj o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad Narodne skupštine u delu planiranih i izvršenih rashoda za finansiranje redovnog rada i izbornih aktivnosti Republičke izborne komisije u 2016. godini.

Biračka mesta 2. aprila biće otvorena u 7, a zatvorena u 20 časova.

Podsetimo, pravo glasa imaju svi punoletni građani Srbije koji su upisani u Jedinstveni birački spisak, a da li se na njemu i nalaze mogu proveriti na sajtu RIK-a http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal, ili lično u mestu prebivališta, a u Novom Sadu u sedištu Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada, Trg mladenaca 7.

Građani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, najkasnije do subote, 11. marta, trebalo bi da podnesu zahtev kako bi u jedinstveni birački spisak bilo upisano da će glasati u inostranstvu, a izmene u biračkom spisku Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave mora RIK-u da dostavi najkasnije do 30. marta u ponoć, posle čega će u Službenom glasniku biti objavljujen konačan broj birača u Srbiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.