RIK odlučio o dodeli mandata u Skupštini

VIDEO K9: Republička izborna komisija donela je na današnjoj sednici rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima novog saziva Skupštine Srbije.

0
21

Za usvajanje rešenja o dodeli mandata narodnim poslanicima novog saziva Skupštine Srbije juče je glasalo 10, a protiv petoro članova RIK.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević podsetio je da je ovo telo na sednici 12. januara, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, usvojila ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike, koji je objavljen u Službenom glasniku Srbije, kao i na veb stranici Republičke izborne komisije istog dana, čime su se, kako je rekao, stekli uslovi da komisija dodeli mandate narodnim poslanicima kandidatima sa izborne liste koji su osvojili poslaničke mandate.

Tako je, od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane osvojila je 129, lista Srbija protiv nasilja 65, Ivica Dačić – premijer Srbije 18, a Nada za Srbiju 13 mandata, isto koliko i Mi glas iz naroda.

Šest mandata osvojio je SVM, Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov 2 mandata, a po jedan SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin – Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamber i Ruska stranka – Slobodan Nikolić – 1 mandat.

Član RIK-a Tanasije Marinković je tražio da postupak donošenja rešenja o dodeli mandata bude prekinut zbog žalbe liste Srbija protiv nasilja te naveo da se pred Ustavnim sudom trenutno vode dva postupka po zahtevima opozicije – jedan predat u novembru prošle godine, jedan u januaru, ali da nema informaciju da je sud pokrenuo rešavanje tih predmeta.

Rok za konstituisanje Narodne skupštine je 30 od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, za većinu u Skupštini je potrebno 126 poslanika, dok je rok za formiranje Vlade Srbije 90 dana od dana konstituisanja srpskog parlamenta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.