RIK: Koalicija DSS-Dveri osvojila 5,03 odsto glasova

Na osnovu 99,99 posto obrađenih biračkih mesta, koalicija Dveri-DSS i zvanično je prešla cenzus na parlamentarnim izborima, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).

380

Prema tim podacima, lista oko SNS-a osvojila je 48,25 odsto glasova, SPS-JS 10,95 odsto, SRS 8,10, koalicija oko DS 6,02, Pokret Dosta je bilo 6,02 i LDP-SDS-LSV 5,02.

SNS će u Skupštini Srbije imati 131 mandat, SPS-JS 29, SRS 22, DS i Pokret Dosta je bilo po 16, a LDP-SDS-LSV i DSS-Dveri po 13 mandata.

Cenzus je prešlo i pet manjinskih stranaka – SVM će imati četiri mandata, po dva Bošnjačka demokratska zajednica Muamera Zukolića i Stranaka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, a po jedan mandat imaće Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka.

Đurđević je rekao da se utvrđivanje konačnih rezultata može očekivati u četvrtak posle 20 časova.

RIK je saopštio rezultate i sa ponovljenih izbora ali sa 14 biračkih mesta jer još nema podataka sa biračkog mesta na Novom Beogradu zato što je, kako je rekao Đurđević, došlo do čarki.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da se izborni rezultati ne mogu promeniti bez obzira na ishod glasanja na Novom Beogradu, čije rezultate RIK još nije dobio.

Prema podacima RIK-a sa 14 biračkih mesta na kojima su u sredu ponovljeni izbori, SNS je osvojila 54,35 odsto glasova izašlih birača, DSS-Dveri 22,58 odsto, SPS 7,85 odsto, SRS 3,16 odsto, LDP-SDS-LSV 2,58 i DS 2,27 odsto.

Vanredni parlamentarni izbori održani su 24. aprila. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.