RIK: Glasanje se ponavlja na dva biračka mesta

Na sednici koja je počela nešto pre 15 časova, Republička izborna komisija odlučivala je o šest prigovora na izborni proces i ostalim stvarima pod tačkom razno. Odlučeno da se 11. aprila glasanje ponovi na dva biračka mesta – u Bačkoj Palanci i u Zrenjaninu.

396

Poništeno je glasanje na biračkom mestu broj 11 u Bačkoj Palanci, na osnovu prigovora birača Miloša Markovića, a zbog toga što je glasanje omogućeno osobama kojima se JMBG u dokumentima nije poklapao sa JMBG u biračkom spisku.

Taj prigovor je usvojen jednoglasno.

Takođe su, jednoglasnom odlukom, poništeni izbori na biračkom mestu broj 11 u Zrenjaninu, zbog većeg broja listića u kutiji u odnosu na broj onih koji su izašli na glasanje, što je takođe bio prigovor Markovića iz Beograda.

Na oba biračka mesta glasanje će biti ponovljeno 11. aprila, a birački odbori će biti raspušteni i imenovaće se novi.

RIK je na današnjoj sednici odbacio prigovore na sprovođenje izbora i utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu broj 16 u Kniću i biračkom mestu broj 29 u Jagodini, gde je navedeno da su na istom biračkom mestu, kao članovi biračkog odbora, bili supružnici.

Odbačen je prigovor i za biračko mesto broj 27 u Ćupriji, gde je navedeno da su članovi organa za sprovođenje izbora lica koja su srodnici po prvoj liniji.

Odluka o prigovoru Raše Nedeljkovića iz Beograda, oko nepravilnosti na biračkom mestu broj 10 u Kraljevu, gde je bio jedan više listić u glasačkoj kutiji u odnosu na broj onih koji su glasali, odložena je za sledeću sednicu.

Odlučivanje o tom prigovoru je odloženo jer, kako je rekao predsednik RIK-a, u materijalu nema jedinstvenog matičnog broja Nedeljkovića, pa se ne može utvrditi njegov identitet.

Do sada je RIK-u pristiglo 45 prigovora, a rok za podnošenje prigovora istekao je juče u 20 časova. Moguće je da se uzmu u razmatranje samo oni prigovori koji su upućeni putem pošte a pre isteka roka, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Na osnovu 96,7 odsto obrađenih biračkih mesta, RIK je saopštio da je Aleksandar Vučić osvojio 55,02 odsto glasova, Saša Janković 16,36 odsto glasova, Luka Maksimović 9,43 odsto glasova, Vuk Jeremić 5,65 odsto glasova.

Prema tim podacima, Vojislav Šešelj dobio je 4,51 odsto glasova, Boško Obradović 2,29 odsto glasova, Saša Radulović 1,42 odsto glasova, Milan Stamatović 1,18 odsto, Nenad Čanak 1,13 odsto glasova, Aleksandar Popović 1,05 odsto i Miroslav Parović 0,32 odsto glasova.

Do sada nije obrađeno 277 biračkih mesta, a, prema dosadašnjim podacima RIK-a, na izbore je izašlo 54,55 odsto birača.

U RIK-u kažu da se, do završetka obrade svih podataka, ne mogu očekivati značajne promene ni u rangu, ni u procentu osvojenih glasova na izborima održanim 2. aprila. (RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.