RIK doneo rešenje o dodeli mandata poslanicima u Skupštini Srbije

Republička izborna komisija donela je na današnjoj sednici rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima novog saziva Skupštine Srbije.

0
40

Za usvajanje rešenja glasalo je 10, a protiv petoro članova RIK.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević podsetio je da je RIK na sednici održanoj 12. januara usvojila ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike.

Od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane osvojila je 129 mandata, lista Srbija protiv nasilja – 65, Ivica Dačić – premijer Srbije -18, Nada za Srbiju – 13, a Mi glas iz naroda -13.

SVM je osvojio 6 mandata, Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov – 2 mandata, SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin – Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamber – 1 mandata i Ruska stranka – Slobodan Nikolić – 1 mandat.

Dimitrijević je, odgovarajući članu RIK-a Tanasiju Marinković koji je tražio da se prekine postupak zbog žalbe liste Srbija protiv nasilja, rekao da je juče RIK dobio presudu Upravnog suda kojom se žalba koalicije Srbije protiv nasilja, a koja je podneta protiv ukupnog izveštaja i rezultata izbora za narodne poslanike, odbija po svim razlozima koji su navedeni u žalbi.

Član RIK-a ispred koalicije “Srbija protiv nasilja” Tanasije Marinković izjavio je da će ta koalicija ove nedelje završiti zahtev Ustavnom sudu za poništavanje parlamentarnih izbora.

On je naveo da se pred Ustavnim sudom trenutno vode dva postupka po zahtevima opozicije, jedan predat u novembru prošle godine, jedan u januaru, ali da nema informaciju da je sud pokrenuo rešavanje tih predmeta.

(Autor: Agencije, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.