RIK dodelio poslaničke mandate

Republička izborna komisija (RIK) dodelila je juče mandate poslanicima Skupštine Srbije izabranim na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila.

602

Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima osvojila je najviše mandata 131, zatim Socijalistička partije Srbije i Jedinstvena Srbija 29 mandata, pa Srpska radikalna stranka 22 mandata.

Po 16 poslanika imaće pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka sa koalicionim partnerima, a pokret Dveri i Demokratska stranka Srbije 13, koliko će imati i koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Od stranaka nacionalnih manjina po dva predstavnika u skupštini imaće Bošnjačka demokratska zajednica Muamera Zukorlića i SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina.

Po jedan poslanički mandat imaju Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka.

Mandati se dodeljuju po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije treba da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, odnosno do 4. juna. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

Na prvoj sednici potvrđuju se poslanički mandati i biraju predsednik i potpredsednici skupštine i imenuje se generalni sekretar parlamenta.

Prvom sednicom do izbora predsednika skupštine predsedava najstariji poslanik, što je Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.