RIK: Biračka mesta otvorena do 20 časova

Svih 15 biračkih mesta, na kojima se ponavlja glasanje za parlamentarne izbore, otvorena su na vreme i biće otvorena do 20 sati, kada prestaje da važi i izborna tišina.

362

Danas se ponavljaju izbori na dva biračka mesta u Beogradu, zatim na po jednom biračkom mestu u Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima, kao i na dva biračka mesta u Jagodini.

Građani ponovo na birališta izlaze na po jednom biračkom mestu u Kladovu, u Užicu, na dva u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu.

Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 19.631 građanin, a za ponovljeno glasanje je štampano 19. 729 listića, što obuhvata konačni broj birača na mestima na kojima se glasa i rezervu glasačkih listića od 0,05 odsto od konačnog broja na tim mestima.

Glasanje će biti sprovedeno po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK je za njihovo sprovođenje obrazovao nove biračke odbore.

Glasački listići za ponovljene izbore su bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičaste.

Iz Republičke izborne komisije preliminarne rezultate izbora najavljuju za večeras.

Nakon ponavljanja izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta.

Neizvesnost se suštinski tiče samo dve liste koje su oko cenzusa, pre svega liste Dveri-DS S.

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila u petak ujutru, ispod cenzusa je lista Dveri-DS S, sa 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova.

Sve drugo je, osim možda malog pomeranja u broju mandata, potpuno jasno.

Lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, više nego sve ostale stranke zajedno.

SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, “Dosta je bilo” 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.