Rijaliti samo toko noći?

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) naložio je svojoj stručnoj službi da izradi obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija "prisilnog okruženja", prema kojem bi emitovanje tog programa bilo ograničeno od 23 sata uveče do 6 ujutru.

14

Na sednici Saveta članova REM-a, koja je usledila nakon što je Kristijan Golubović, učesnik jednog od rijalitija, pretio smrću drugoj učesnici, zaključeno je da rijaliti tzv. “prisilnog okruženja” pre svega ima štetan uticaj na maloletnike, ali i na čitavo društvo. Savet REM-a naložio je stručnoj službi tog tela da izradi obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija, koje bi bilo ograničeno od 23 do 6 sati ujutru.

Predsednik NDNV Norbert Šinković mišljenja je da je došao momenat da javni interes, odnosno inters građana bude primaran u odnosu na komercijalni, ali je napomenuo i da nije siguran da će ova odluka biti i sprovedena.

Slučajevi nasilja, vulgarnosti, kao i pretnje smrću sastavni su delovi rijaliti programa u Srbiji, koji se punih 14 godina emituju i po 12 sati dnevno na raznim televizijama, među kojima su one sa nacionalnom frekvencijom.

Na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću “promovišu se kriminalci i primitivizam koji je poguban za društveni život, ali i svest ljudi”, ocenjeno je na sednici REM-a.

Šinković napominje da dozu odgovornosti što se tiče nasilja, pretnji i neprimerenog govora i ponašanja snose svi, REM koji u većoj meri toleriše odstupanja od suštine postojanja javnog interesa u različitim medisjksim sadržajima, zatim i institiucije koje bi trebalo da sankcionišu pretnje i govor mržnje, ali i građani koji imaju slobodu da izaberu da li će uopšte gledati i pratiti ovakve sadržaje.

Podsetimo, neobavezujuća preporuka REM-a o vremenskom ograničavanju ovakve vrste programa iz 2015. godine do sada nije primenjivana, te su članovi Saveta REM-a Višnja Aranđelović, Slobodan Cvejić i Judita Popović podneli inicijativu da se donese obavezujući pravilnik.

Slobodan Cvejić izjavio je da su zbog nedavnog slučaja pretnje smrću članovi bili saglasni i o pokretanju krivičnog postupka protiv Kristijana Golubovića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.