Rijaliti i (zlo)upotreba medija

VIDEO K9: U poslednje vreme sve više se govori o šundu i kiču, koji je u našem medijskom prostoru svoj vrhunac doživeo kroz pojedine rijaliti programe. Mediji će, ocenjuju gosti emisije Press presek, prestati da se zloupotrebljavaju kada ojačaju u kadarovskom i finansijskom pogledu.

680

Doživeli smo pad u svim oblastima, pa i u medijima, ocenio je novinar Miodrag Milošević, a borba za profitom, naročito kod privatnih medija, dovela je do spuštanja kvaliteta na najniže grane.

“S obzirom da je interes svakog privatnika da uloži što manje u produkciju, a da što više profita izvuče, savtšen spoj je upravo u tom rijalitiju, gde on minimalno ulaže u produkciju, a dobiće maksimalan profit. Na kraju krajeva, svaka roba nađe svog kupca, a na žalost, naše gledalište nije zahtevno. Ubeđen sam da, kada bi neko rekao da od sutra hleb košta 100 dinara, to izazvalo manje nezadovoljstva nego kada bi rekao da od sutra ukidamo sve rijalitije”, rekao je Milošević.

Predsednik Udruženja novinara Vojvodine – Zrenjanin, Igor Aleksić, međutim, smatra da naše gledalište jeste zahtevno, ali mu se, kako se izrazio, potura đubre, navodeći da rijaliti programi koji se serviraju gledaocima nemaju nikavu vrednost u sebi.

“Promovišu nasilje, nekulturu. loš govor. A zašto? Ne bavimo se osnovnim temama, a to je siromaštvo, teritorijalni integritet… Novinari su u poslednjih 20 godina potpuno devastirani, plaćeni su veoma loše”, naveo je Aleksić.

Osvrnuvši se na zloupotrebu Kanala 9 od strane gosta u emisiji Press presek od 13. novembra, Aleksić je podsetio da Sud u Strazburu jeste u slučaju Bodrožić – Srbija rekao da novinar može javne ličnosti u zaista ekstremnim situacijama nazvati budalama, glupanima i glupačama. Ali, sintagma na majici gosta naše emisije je protivzakonita u smislu da podstiče homofobiju i posredno poručuje da je prozvana ličnost ono što, u stvari, nije.

“Dakle, to je medijska manipulacija i zloupotreba najgore vrste. A zašto dolazi do takve manipulacije’ Zato što stalno gledamo rijaliti šou programe i zato što je postalo normalno da se ulični govor prevodi u javni govor”, kazao je Aleksić.

Fenomen popularnosti rijaliti programa kod nas može se posmatrati, smatra Milošević, i u kontekstu sazrevanja gledališta, s obzirom da smo društvo koje ovu vrstu programa nije iskusilo na način na koji je to prežvakano, ako je rekao, na zapadnim zemljama, gde oni ne zaslužuju više nikakvu pažnju i prikazuju se na slabo gledanim televizijama u strogo određenim terminima, iza ponoći.

Mediji će, naveo je Aleksić, prestati da se zloupotrebljavaju kada kadrovski i finansijski postanu stabilni, a to, ipak, zaključio je on, zavisi od nečije volje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.