Rijad domaćin Svetske izložbe 2030.

Glavni grad Saudijske Arabije Rijad izabran je juče za domaćina Svetske izložbe 2030, pobedivši južnokorejski grad Busan i Rim za organizovanje događaja koji će, kako se očekuje, privući milione posetilaca.

0
19

Za Rijad je glasalo 119 od 165 zemalja članica Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) čije sedište je u Parizu.

Busan je dobio 29 glasa, a Rim 17, a glasanje je obavljeno iza zatvorenih vrata u jugozapadnom predgrađu Pariza Isi-le-Mulino.

Saudijski plan uključuje veliku mrežu javnog saobraćaja i futuristički prostor koji treba da pokaže viziju zemlje predvodnice u održivoj budućnosti za gradove i njihove zajednice.

Saudijska Arabija je imala opsežnu marketinčku kampanju, sa postavkom “Rijad 2030” blizu Ajvelove kule i velikim reklamama širom Pariza.

Kandidatura Saudijske Arabije, koja nastoji da diversifikuje svoju privredu i podstakne svoj međunarodni položaj dobila je podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, kako je u julu saopštila Jeilsejska palata.

Neki aktivisti su osudili kandidaturu Rijada uz kritike o kršenju ljudskih prava u zemlji, uključujući ubistva novinara disidenta Džamala Kašogija 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Svetska izložba ima istoriju okupljanja zemalja da prikažu tehnološke inovacije i kulturna dostignuča. Od početne izložbe 1851, izložbe su bile platforme za  predstsavljanje revolucionarnih pronalazaka kao što su sijalica, Feris točak i samu Ajfelovu kulu, koja je izgrađena za Izložbu 1889. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.