Rigorozne mere u gerontološkim centrima

VIDEO K9: Preventivne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa jo uvek su rigorozne u gerontološkim centrima. O tome kakva je situacija sa korisnicima i zaposlenima u gerontološkim centrima tokom epidemije, pričali smo sa rukovodsvom Gerontološkog centra Novi Sad.

0
71

Preventivne mere, kako su svetu, tako i Srbiji, bile su rigoroznije u gerontološkim ustanovima, jer je smrtni ishod od korona virusa bio mnogo veći upravo kod starije populacije. Ustanove socijalne zaštite u Srbiji, kažu u Gerontološkom centru Novi Sad, u obavezu su da se strogo pridržavaju svih propisanih preventivnih mera.

U razvijenijim zemljama poput Španije i Švedske, više od 50% od ukupnog broja preminulih od virusa Covid 19 bili su upravo korisnici ustanova za zbrinjavanje starijih lica, kaže Petković, uz opasku da u Srbiji mere možda jesu nešto rigoroznije, ali je i rezultat znatno bolji.

Stoga je, tokom letnjeg perioda, kada je broj novozaraženih u Novom Sadu znatno skočio, u ustanovima ovog centra, koji broji 800 korisnika, bilo zaraženo svega 17, dok je broj zaposlenih koji su bili pozitivni na korona virus bio 6.

Danas, kako kažu, nemaju nijednog zaraženog korisnika niti zaposlenog.

Ove rigorozne mere svakako su uticale i na korisnike gerontoloških centara, te su se zaposleni, kako kaže Petković, trudili da što mogu više, olakšaju boravak u ovim ustanovima.

Korisnicima, međutim, ovolika briga nije uvek prijatna. U otvorenom pismu koje je predsednica Saveta korisnika Gerontoloških centara Novi Sad dr Sofija Većkalov uputila, kako je navela, dr predragu Konu i nadležnom ministarstvu, stoji da se korisnici nalaze u teškom psihofizičkom stanju, da im je “onemogućeno da idu na specijalističke preglede i kontrole kao da nema drugih bolesti sem korone” te da “koliko god da se osoblje i uprava Gerontološkog centra trude da im olakšaju, efekat je nedovoljan”.

Upitana da prokomentariše ove navode, Petković kaže da se specijalistički pregledi zakazuju, ali zasigurno ne kao u periodu pre korone, te dodaje da nisu samo korisnici gerontoloških centara pogođeni ovom situacijom, već i cela nacija.

Petković ističe da se u Gerontološkom centru Novi Sad nadaju što skorijem epilogu ove situacije, ali da i dalje ne mogu da govore o popuštanju mera u ovoj ustanovi, jer oni samo sprovode već donete mere.

Nadaju se i da će u narednom periodu u kojem, pored epidemije korona virusa, sledi i sezona gripa, uspeti da se izbore sa situacijom, jer su sada već, kako je navela, stekli iskustvo borbe sa ovim bolestima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.