Ribolovci zimuju na Dunavu

VIDEO K9: Zimski period nije najidealniji za ribolov i ribolovce, ali, kako kažu, samo oni pravi zaljubljenici u vodu i Dunav svakodnevno izlaze na vodu, pa makar i samo radi druženja. Oni najuporniji traže pogodne prilike za pecanje i u najhladnijim danima.

352

Dok većina ribolovaca miruje, oni najuporniji love belu ribu na Keju na Dunavu, kaže predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Štuka se u ovom periodu sprema za mrest i ne bi je trebalo sada loviti, a njenoj zaštiti doprinosi i led na većini bara, kanala i rečnih tokova.

“Sve ono što je zaleđeno to sada čuva ribu. Poneko, ko ima volje da ide dalje, ode na Drinu, Drina je uvek aktivna, tamo se uvek može loviti, a za novosadske ribolovce kej je jedino mesto koje im preostaje, eventualno negde na Dunavu gde poznaju dobro teren, da bi znali gde se koncentrisala bela riba”, navodi Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Trenutno su aktivne grabljivice, dok je som, kao i šaran, sada već u hibernaciji, kaže Jovanović. Iako je zimski period pomalo statičan za ribolovce, ipak postoje druge stvari kojima aktivni ribolovci mogu da se pozabave.

“Sada se čisti pribor, podmazuju se mašinice, menjaju se najloni, kupuju se, možda, neki nedostaci uočeni prošle godine na našem ribolovnom priboru i spremamo se za prve prolećne dane kad ćemo izaći na vodu da lovimo ribu”, rekao je Jovanović.

Ribolov predstavlja svojevrsni stil života, kaže Jovanović. A u to se uverila i ekipa Kanala 9 prilikom odlaska na Dunavac u Petrovaradinu. Tamo su zatekli nekoliko ribolovaca okupljenih na brodu, na skoro potpuno zaleđenoj Adi. Tu su, kažu, isključivo radi druženja, jer ne mogu bez Dunava.

Neretko, kada nema leda, ova ekipa i isplovi, prave se kotlići, a, kako kažu, uz dobro društvo brže prođe i zima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.