Ribolovci u lovu na grabljivice

VIDEO K9: Ribe grabljivice, poput smuđa i štuke, ovih dana su aktuelne za ribolovce. S obzirom na povoljne vremenske uslove, priliku za dobar ulov ne treba propustiti, savetuju u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

0
723

https://youtu.be/aglg7Buin0IRibolovci koji ovih dana zbog povoljnih vremenskih prilika rado izlaze na obale, teško će ostati praznih udica, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

“Izvanredno radi smuđ. Znači, evo ovaj deo oko Petrovaradina, čujem i sa drugih delova, i na Tisi, naravno, smuđ je vrlo, vrlo aktivan. Znači, sad se intenzivno hrani, priprema se za tu, neku, hladnu vodu koja ga čeka. Inače, smuđ nije taj koji spava preko zime, to je malo šaran, malo som, oni se malo povuku u mirnije priče, ali smuđ je grabiljivica, isto kao i štuka, ona je aktivna cele zime, pa sve do proleća kad počinje da se mresti”, rekao je Dušan Jovanović, uz Ribolovačkog saveza Vojvodine. 

 

Iskusni ribolovci znaju da priprema za lov na smuđa nije komplikovana, a da živi mamac treba ostaviti za , na primer, štuku, koje ima više u priobalju.

“Naravno, treba naloviti malo kedera, znači, mamaca za smuđa, koji uglavnom radi na parče ili na filet. Znači, na živog mamka nije baš nešto posebno aktivan, živi mamak je više namenjen štuki, međutim, u priobalu radi i štuka. Prema tome, možemo poneti jedan štap, pa baciti malo sa strane pri obali za štuku, a na primer, dva za smuđa. Dubina na kojoj radi je oko 4 do 5 metara. Voda nešto stagnira ovih dana, tako da je on ipak u malo dubljoj vodi, nije baš u priobalju”, naveo je Jovanović. 

Vodostaj Dunava u Novom Sadu ovih dana je oko 170 centimetara, temperatura vode oko 14 stepeni, a vazduha oko 23. Miholjsko leto, istakao je Jovanović, idealna je prilika da ribolovci uspešno zabace svoje udice na ove grabljivice.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.