Ribolovci zabacili udice

VIDEO K9: S obzirom na prijatne prolećne temperature, idealno je vreme da ljubitelji ribolova izađu na vodu i zabace pecaljke. Evo i saveta za potpuno uživanje u ribolovu tokom predstojećih dana.

0
357

“Vodostaj Dunava trenutno je ovde oko 2,7 m. Voda je sve toplija i toplija, riba polako ulazi na mrest. Znači, treba tražiti ono što nije u mresnoj zabrani, a to je sva druga riba, osim smuđa i štuke. Štuka izlazi za koji dan iz mresne zabrane, naravno, posle toga dimenzije od 40 cm, to nam ostaje preko cele godine, da lovimo one ispod te dimenzije, a smuđ će biti do kraja aprila u zabrani. Onda početkom aprila ulaze neke druge vrste, a o tome ćemo kad dođe april mesec”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Voda je u blagom opadanju, kako na Dunavu, tako i na Tisi i Tamišu. Za sve koji planiraju da odu negde za vikend, s obzirom da se sada peca bela riba koja nije zaštićena, predlog Jovanovića je pecanje na Mrtvoj Tisi kod Čuruga i kod Gradišta i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Irmova.

Ipak, na pecanje ne treba kretati bez dozvole, kaže Jovanović, iako navodi da trenutno ima voda koje nisu čuvane.

“Katastrofa je na reci Bosut, koja je već dugo godina nezaštićena. Znači, tamo su hiljade mreža u vodi, tamo nema čuvarske službe, tamo ne trebaju nikakve dozvole. Tamo, grehota je reći, ali radi struja i ubija se taj riblji fond u toj reci neverovatno. Ovo je isključivo zbog nebrige naših nadležnih koji određuju upravljače. To su naši sekretarijati, ministarstva”, smatra Jovanović.

On je istakao da bi država trebalo da posveti više pažnje ribolovnim vodama koje su ostavljene na milost i nemilost ribokrađi, te se nada da će nadležni uskoro izdati konkurs i uspostaviti čuvarske službe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.