Ribolovački savez Vojvodine protiv većeg izlova ribe

VIDEO K9: Ministarstvo zaštite životne sredine zatražilo je mišljenje saveza i udruženja koja okupljaju ribolovce o zahtevu privrednih ribara Donjeg Podunavlja za izmenu Pravilnika, koji bi, smatraju u Ribolovačkom savezu Vojvodine, doveo do još većeg izlova ribe.

0
895

Udruženje privrednih ribara Donjeg Podunavlja je uputilo predlog za izmenu Pravilnika o privrednom ribolovu Ministarstvu zaštite životne sredine, čemu se protive u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

“Ovi ribari sa donjeg Podunavlja traže da se smanje oka na mrežama, dozvoljena veličina mreže, zato d abi mogli da love još siniju ribu nego što je sada love, dnevno ograničenje za postavljanje mreža koje važi za letnji period da se i to ukine”, naveo je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Među zahtevima su, kako je rekao, i oni koji se odnose na privredni alat u ribolovu. Izmene bi, smatra Jovanović, omogućile još veći izlov ribe, a već je, kako je istakao, poznat stav Ribolovačkog saveza Vojvodine o privrednom ribolovu u našoj zemlji

“Mi već imamo peticiju ribolovaca Vojvodine, par hiljada potpisa, koju smo predali Ministarstvu, gde ribolovci Vojvodine traže ukidanje privrednog ribolova, kako bi se naše reke malo oporavile od ove katastrofalne tridesetogodišnje hajke na ribu i drastičnog smanjenja ribnog fonda”, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio i da je decembar mesec slava i posta, kada su zbog velike potražnje ribe na tržištu, naročito aktivne ribokradice.

“Molim ribočuvarsku službu da obrati pažnju, a znaju oni gde su ti ulazi i prolazi i gde ribokradice postavljaju mreže. Pogotovo što je ovo posno doba godine, dolaze praznici, Sveti Nikola kada se riba intenzivno kupuje i jede, što znači da je potražnja ribe a velika a to ribokradice znaju i sada je ovaj dolazak dobrodošao za njih”, kazao je Jovanović.

Rekreativnim ribolovcima koji bi da svoj ručak upecaju sami, Jovanović preporučuje belu ribu, jer grabljivice poput štuke i smuđa ovih dana, iako nisu u zabrani, intenzivno stvaraju ikru pred mrešćenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.