Ribočuvari u vanrednim akcijama do kraja maja

VIDEO K9: Danas su počele vanredne akcije ribočuvarske službe Vojvodinašuma koje će trajati do kraja maja, do kada traje mrest najznačajnijih ribljih vrsta i zabrana korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata.

0
45

Ribočuvarska služba Vojvodinašuma je noćas, tačno u ponoć, započela kontrolu ribolovnog područja ”Labudovo okno” i terena oko Smederevske ade koje pripada RP ”Banat”.

Iskontrolisano je više od 40 km glavnog toka Dunava, kao i leve i desne strane obale od Smederevske ade do ušća reke Nere u Dunav, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

U vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata, u periodu od 01. aprila do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna 2022. godine, ribočuvarska služba JP „Vojvodinašume” organizovaće veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja na kojima je upravljač.

U ovim vanrednim kontrolama ribarskih područja učestvovaće kompletna ribočuvarska služba Vojvodinašuma, 23 ribočuvara sa 11 čamaca, 2 glisera, a po prvi put na našim rekama biće korišćen i jedan air-boat, prvo takvo amfibijsko plovno sredstvo u Srbiji, koje će biti korišćeno za kontrolu rečnih razliva i plavnih zaleđa Dunava i Save koja su do sada bila nedostupna kovencionalnim patrolnim čamcima zbog niskog vodostaja.

Od ove godine, kažu u Vojvodinašumama, ribočuvari će koristiti i termovizijske kamere za noćno osmatranje.

U fokusu ovih vanrednih akcija u vreme zabrane stajaćih mrežarskih i samolovnih alata i mresta ribe, biće delovi Ribarskih područja „Bačka“,”Banat” i “Srem”, a najavljene su i rigorozne kontrole privrednih i rekreativnih ribolovaca na RP„Gornje Podunavlje“ i RP ”Labudovo okno”. Tako će kod rekreativnih ribolovca biti kontrolisan broj štapova koji koristi za pecanje, a maksimalno su dozvoljena 3, zatim ulov ribe ispod mere, maksimalni dozvoljeni dnevni ulov koji je do 5kg plemenite ribe, kao i evidencija ulova.

Privredni ribari će biti strogo konrolisani u korišćenju vrste i broja alata, a u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda u doba mresta najznačajnijih ribljih vrsta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.