Ribničko jezero ostaje izvor pijaće vode

VIDEO K9: Iz Opštine Čajetina demantovali su navode organizacije „Kreni-promeni“ da će Ribničko jezero biti korišćeno u rekreativne i sportske namene.

0
76

Ribničko jezero na Zlatiboru neće biti korišćeno u rekreativne i sportske namene sve dok se u funkciju ne stave novi izvori snabdevanja opštine Čajetina pijaćom vodom, a čak kada jezero ne bude više korišćeno za vodosnabdevanje građana, svi njegovi korisnici će morati da poštuju veoma stroge ekološke propise, od korišćenja plovila na električni pogon do izgradnje privremenih plutajućih objekata od prirodnih materijala.

Ovo je saopšteno iz Opštine Čajetina povodom peticije organizacije „Kreni – promeni“  u kojoj se poziva na, kako navode, „hitno zaustavljanje lokalne smaouprave“ u njenoj nameri „da uništi jedini rezervoar pijaće vode na Zlatiboru“.

Iz Opštine Čajetina objašnjavaju da će prvi novi izvor vodosnabdevanja biti sa Sušičkih vrela, za šta je već položeno 4.200 metara cevovoda, a kupljeno još 12 kilometara cevi čije se postavljanje očekuje uskoro.

Takođe se radi na planskoj dokumentaciji za još četiri vodozahvata iz kojih će se vodom snabdevati stanovništvo i posetioci opštine Čajetina i Zlatibora, tako da će njihovom realizacijom u potpunosti biti zadovoljene potrebe vodosnabdevanja opštine u narednim decenijama.

Opštinska vlast dodaje i da u članu 1. Odluke o postavljanju plutajućih objekata na delu obale i vodnog prostora na akvatoriju Ribničkog jezera i priobalnih delova jezera, između ostalog, stoji da Opština Čajetina „daje saglasnost Javnom preduzeću „Gold gondola Zlatibor“ za obavljanje poslova prevoza plovilom na električni pogon, o čemu će ovo javno preduzeće doneti posebnu odluku i pribaviti potrebnu dokumentaciju u skladu sa pozitivnopravnim propisima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.