Ribi ne smeta hladan talas

VIDEO K9: Za koji dan počinje zabrana ribolova na smuđa, podsećaju u Ribolovačkom savezu Vojvodine, a već je u zabranu štuka koja se mresti. Najavljeni talas hladnoće im ne smeta da obave taj prirodni proces, a njihovi jedini neprijatelji su nesavesni ribolovci.

0
325

Nivo Dunava je oko dva i po metra i stagnira i, ukoliko bi površina vode u pojedinim vodama i zamrzla, to ne bi smetalo mrestu ni jedne ribe, jer su prirodni uslovi za to idealni.

Zaleđena površina vode može samo da pomogne da se spasi mlađ, pošto će se i mreže smrznuti.

“Bilo bi dobro obratiti pažnju da čuvarske službe koje su zadužene za kanal obrate pažnju, dok nije zaleđeno, pošto se smuđ krtoži na velikoj okretnici na kanalu i svake godine u ovo doba, možda i kasnije u martu, bude jedan period kada se napravi strašan krvavi pir na okretnici na kanalu zato što tu dolaze smuđevi na mrest. Onda oni grabuljaši sa velikim trokrakim udicama, pa skoro svake godine napipaju smuđa”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Strasni ribolovci koji brinu o očuvanju ribljeg fonda ovih dana pecaju belu ribu, a na obalu izlaze i u najhladnijim danima .

“Međutim, imamo i drugi problem sad kad bude temperatura niska, onda se ledi najlon. Ali već ribolovci znaju kako se to prevazilazi. Na pojedinim mestima ribolovci vrhove štapova drže u vodi”, naveo je Jovanović.

Kada je vrh štapa u vodi ne može doći do smrzavanja najmanje karike i najlon se u tom slučaju neće pokidati prilikom izvlačenja iz vode, preporuka je iskusnog ribara za one koji neodoljivo žele da ribare i narednih dana, a to iskustvo još nemaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.