Ribarenje, život na Podbari

VIDEO K9: Kako se nekada živelo od ribarenja i u kojem delu današnjeg Novog Sada su mahom živeli ribari, naučili su osnovci na ovogodišnjoj radionici koju je u Kulturnoj stanici Svilara organizovalo Udruženje građana Različak.

10

Grupe učenika iz tri novosadske škole učestvovale su na radionici udruženja ribara koja je, u okviru projekta očuvanja starih zanata Udruženja građana Različak, održana u petak na Podbari.

Osim predavanja o zaštiti prirode, ribama, ribarstvu i njegovoj istoriji, đaci su u Kulturnoj stanici Svilara mogli da se upoznaju i sa proborom koji ribolovci koriste.

U Srbiji danas ima oko 100.000 ribolovaca, a pre nekoliko decenija ih je bilo mnogo više. Suprotno očekivanu, međutim, riba u našim vodama je sve manje.

Nekada je Podbara bilo mesto na kojem je živeo veliki broj ribara, koji su kroz istoriju bili udruženi u razne organizacije i cehove. Lađarska ulica, Riblja pijaca, samo su neki od naziva koji svedoče o važnosti ribarstva u prošlosti ovog dela Novog Sada.

Udruženje “Različak” ovakve radionice organizuje već osam godina i deca ih sa oduševljenjem prihvataju, jer na njima stiču znanja i veštine o kojima ne uče u školi, o starim zanatima, prošlosti i značaju naše tradicije i običaja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.