Riba aktivna na Dunavu i na Kanalu

VIDEO K9: Stabilno vreme, porast atmosferskog pritiska, ali porast vodostaja Dunava idu na ruku ribolovcima. Riba se dobro peca, a u Ribolovačkom savezu Vojvodine saznali smo i na kojim mestima je najaktivnija.

0
618

Porast vodostaja Dunava znači da je riba aktivnija i da prilazi obali, pa samim tim i bolje peca. Ovih dana uspešan je lov na smuđa nizvodno od Novog Sada u Petrovaradinskoj zoni, na desnoj obali Dunava.

“Vreme lova zavisi od pozicije, ali već negde od 12-1 sat, možemo očekivati smuđa na udici, pa tamo do otprilike 7 sati. Zavisi periodično, zavisi od teritorije gde ga lovimo i tako dalje. Dobro je naravno menjati pozicije u toku jednog poslepodneva kada odlučimo da isplovimo i da ga lovimo. Ili sa obale, nema veze. Ako ga nema sat vremena otprilike na jednoj poziciji, treba promeniti poziciju”, kaže Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Ispod Tvrđave u ranim jutarnjim satima može se uloviti bela riba, dok kasnije tokom dana nailazi jato tostolobika, koje je, kako Jovanović navodi, teško loviti na legalan način, jer gotovo svaki zabačaj varalice, kačiće telo tostolobika.

“Gore kod Kanjiže ljudi na Tisi su pronašli legalan način lova tostolobika. Znači baci se u vodu određena prihrana koja sadrži u sebi mleko u prahu, neke koncentrate i tako dalje i to tostolobiku se čini da je to planktonski oblak i on vrlo rado dolazi u tu zonu i s onim njegovim velikim ustima udahne, praktično filtrira tu vodu, a sa tom vodom on uvuče i udice koje mu se onda legalno zakače za usta i onda je to riba ulovljena na legalan način, znači ne kačenjem za telo”, navodi Jovanović. 

Ribolovci koji se odluče da pecaju van Novog Sada, mogu da posete Kanal kod Srbobrana, Vrbasa, Kule, Turije, Nadalja i Bačkog Gradišta, gde ulov doseže i do nekoliko kilograma. Babuška peca na glistu, a bela riba na crvića i kukuruz, dodao je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.