Rezultati rada Pokrajinske vlade

VIDEO K9: Na današnji dan tačno pre godinu dana Autonoman pokrajina Vojvodina je dobila novu Pokrajinsku vladu, predvođenu Srpskom naprednom strankom i Igorom Mirovićem. Povodom godišnjice, Mirović je danas održao konferenciju za novinare, navodeći rezultate koje je Vlada postigla u ovom periodu.

0
338

U skladu sa programom rada koji je pre godinu dobio dvotrećinsku podršku poslanika u Skupštini Vojvodine, Mirović je podsetio na principe kojima se Pokrajinska vlada rukovodila u prethodnih godinu dana.

“Naš prvi i najvažniji princip bio je princip političke stabilnosti, koji je u potpunosti uspostavljen, jer su sve odluke donošene jednoglasno, istovremeno, uz podršku u Pokrajinskoj skupštini”, naveo je Mirović.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, drugi važan princip jeste saradnja sa Vladom Republike Srbije, kroz model koji je definisan kao okupljanje oko projekata.

“Tu je Vojvodina samo dobila, jer smo time na svim nivoima, u saradnji sa ministarstvima i državnim fondovima, obezbedili značajna finansijska sredstva i projekte za Vojvodinu i podstakli rast u mnogim lokalnim samoupravama i u celoj Vojvodini”, rekao je Mirović.

Mirović je dodao da je Pokrajinska vlada napustila nenamensko finansiranje pojedinih nadležnosti koje je Vojvodina imala, poput fonda za takozvane nove tehnologija, fonda za kapitalna ulaganja, a napušteno je i političko upravljanje prema određenim interesima. Govoreći konkretno o rezultatima u proteklih godinu dana, Mirović je naveo da je okupljanje oko projekata indukovalo glavni cilj Pokrajinske vlade, a to je brži ekonomski razvoj Vojvodine.

“I mi smo uspeli da kroz velike projekte, i kroz razvojni koncept našeg prvog budžeta za 2017, uspeli smo da obezbedimo 10 odsto više sredstva u nominalnom iznosu u odnosu na 2016, a kroz poslednji rebalans i dodatnih 2,5 milijarde dinara za, pre svega, ekonomski razvoj”, istakao je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je podsetio i daje osnovana Razvojna agencija Vojvodine, koja će raditi na proširenju tehnoloških procesa i zapošljavanje.

Mirović je naglasio i da je stopa nezaposlenosti smanjena na 13,6 odsto, odnosno da je za 5,5 odsto manja u odnosu na početak 2016. godine. Zajedničkim radom obezbeđeno je novih 12.000 radnih mesta, i gotovo da nije bilo sedmice kada nije otvorena nova fabrika na teritoriji naše pokrajine, kazao je Mirović.

“Važno pitanje, o tome smo govorili od prvog dana našeg mandata, u funkciji ekonomskog razvoja ticalo se i razvoja novih industrijskih zona. Mirović je tim povodom istakao da je u proteklih godinu dana uloženo 186 miliona dinara za otvaranje ili opremanje industrijskih zona u Kanjiži, Kovinu, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Inđiji, Šidu, Baču, Kuli i Bačkom Petrovcu,a radimo i na novim industrijskim zonama u Srbobranu, Titelu i na drugim mestima”, rekao je on.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade u segmentu saobraćajne infrastrukture evidentan je značajan napredak kada je u pitanju projekat izgradnje Fruškogorskog koridora. Pre mesec dana je potpisan memorandum sa kineskom kompanijom CRBC, a očekuje se uskoro i ugovor za realizaciju radova.

“Sa Gradom Novim Sadom pripremamo projekat izgradnje Sentandrejskog puta, velikog budućeg bulevara kroz Novi Sad, te da je u Sremskoj Mitrovici zajednički finansiran veliki podvožnjak, kao deo inicijative da se rastereti saobraćaj kroz taj grad.Banatska magistrala je u proteklih godinu dana dobila prostorni plan, i, kako je predsednik Pokrajinske vlade naveo, sa nadležnim republičkim ministarstvom zajednički se radi na pripremi projektne dokumentacije za brzu saobraćajnicu od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda”, kazao je Mirović.

Značajni rezultati ostvareni su u oblasti poljoprivrede i vodoprivrede. Kako je Mirović naveo, u 2017. godini budžet za poljoprivredu je 8,2 milijarde dinara, što je, i, u nominalnom, i, u realnom iznosu, najveći budžet u odnosu na prethodne godine, dodajući da su poljoprivrednici koristili bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradne mreže, otvaranje malih stočarskih farmi, prerađivačke kapacitete i drugo.Mirović je posebno naglasio da su značajna sredstva uložena u zdravstvo.

“Pančevačka bolnica – u toku je javna nabavka. Nabavljene su tri nove angio-sale za bolnice u Subotici, Zrenjaninu i Somboru, a za nešto manje od godinu dana biće završena nova zgrada Hitne pomoći u Novom Sadu do kraja marta ili početkom aprila. Značajna sredstva su uložena u popravku dotrajalih aparata, kao i za nabavku novih aparata, odnosno u prvom delu godine uloženo je 65 miliona dinara, a nakon rebalansa još 190 miliona dinara.Naša politika je da svi dijagnostički aparati u svakom trenutku moraju da rade u sistemu zdravstvene zaštite kojim upravlja Pokrajinska vlada. Trenutno ne radi samo aparat za mamografiju u Institutu za onkologiju, za čiju popravku je izdvojeno šest miliona dinara, i očekujem se da će za desetak dana bude popravljen”, nabrojao je Mirović.

U narednom periodu radiće se i na poboljšanju kvaliteta rada u Kliničkom centru Vojvodine, rekao je Mirović, podsećajuči da je u okviru socijalne zaštite nastavljena demografska mera pomoći od 12.000 dinara mesečno za 4.200 porodica sa troje dece.

U oblasti sporta i omladine najvažniji projekat budućnosti je nova Letenka, kazao Je Mirović.

Takođe, najavio je da će za dva dana Ministarstvo kulture i Pokrajinska vlada potpisati ugovor o finansiranju izgradnje zgrade Radio-televizije Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.