Restrukturiranje trn u oku ekonomskog saveta

VIDEO K9: Pokrajinski socijalno – ekonomski savet razmatrao je juče aktuelna privredna kretanja za prošlu i početak ove godine. Zaključeno je da je zabeležen manji porast u proizvodnji, pad kupovne moći građana i prometa robe, a najviše reči bilo je ipak o predstojećem restrukturiranju preduzeća.

557

Kada se govori o stanju u vojvođanskoj privredi, polazi se od vrlo jasne procene i iskustva da je ekonomija Vojvodine deo ekonomije Srbije.

Ono što Vojvodinu karakteriše je visok stepen prerađivačke industrije i posebno prehrambene industrije. Kada se ovome doda čitava energetika, gas i nafta koja iz ravnice dolazi u Vojvodinu dobija se jasna slika o važnosti vojvođanske privrede i rada koji je poveren pokrajinskom socijalno ekonoskom savetu.

Najbitnije pitanje na sastanku svakako je restrukturiranje preduzeća koja su neuspešno privatizovana.

Njih ima 153, a iz Unije poslodavaca kažu da svetla budućnost očekuje tek nekoliko, jer trenutno ili nisu sposobne da se samostalno održe na tržištu ili jednostavno za njih nema mesta.

U sindikatu nezaavisnost se nadaju da će nova Vlada biti socijalno odgovorna i neće dozvoliti da deset hiljada ljudi koje čeka restrukturiranje ostane bez posla. Oni se nadaju da će se voditi razgovori sa sindikatima i poslodavcima i voditi računa o preduzećima, njihovom kapitalu i budućnosti.

Do roka kada država, po odluci Ustavnog suda, prestaje da preduzeća štiti od poverilaca ostalo je manje od mesec dana, a 30. jun je krajnji rok da se status tih preduzeća reši, pa buduću Vladu očekuje mnogo posla.

Ekonomisti tvrde da će mali broj imati šansu da preživi bez pomoći države, dok će većina završiti u stečaju. Najveći problem biće više od 50.000 radnika koji će ostati bez posla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.