Rešenje za toplolu u Ulici Ilije Vučetića

VIDEO K9: Problem sa topolom u centru grada biće rešen uskoro, saznajemo u JKP "Gradsko Zelenilo".

152

Na osnovu dogovora dogovora postignutog između predstavnika grada i sugrađana kojima smeta topola u Ulici Ilije Vučetića u vreme cvetanja, stručnjaci Instituta za šumarstvo i Gradskog zelenila izašli su na teren kako bi iznašli rešenje za ovaj problem.

“Pa, kao što se zna, pre nekoliko dana građani su razgovarali o ovom problemu sa Presednikom skupštine grada gospodinom Jelušićem, zatim sa direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i sa direktorom Gradskog zelenila, Milošem Egićem. Pokušavamo da nađemo rešenje za evidentan problem. Dakle, što se tiče problema građana koji su oni izneli predstavnicima grada su, opravdana je briga, i opravdano je hitno rešavanje ovog problema”, rekao je Ivan Nožinić, savetnik za medije direktora JKP Gradsko zelenilo.

Topole, smatra Nožinić, ne bi trebalo da se sade u centru, već na obodima grada. Razlog ne leži samo u uticaju na zdravlje ljudi, već i u činjenici da su one krte ne samo kada je suša, već i tokom velikih padavina, posebno stabla starija od 30 godina što predstavlja opasnost tokom nevremena.

“Ekipe Gradskog zelenila, naši inženjeri su izašli na teren, i utvrdili su da što se ove ženske topole tiče koja pravi smetnje građanima da postoje dva rešenja. Ili da se ukloni stablo ili da se radikalno oreže. Međutim, postoje još dve prepreke da bi se sam posao odradio. Prva je što se samo stablo nalazi na privatnoj parceli, znači treba nam dozvola vlasnika parcele. I drugo, prilaz mehanizaciji, trebaće nam dizalica za obavljanje ovog posla, je skoro nemoguć”, naveo je Nožinić.

U narednih nekoliko dana ove prepreke bi trebale biti savladane, smatra Nožinić, jer je u interesu i grada i građana da ovaj problem bude što pre rešen.

“Problem je nastao pedesetih i šezdesetih godina kada su se topole intenzivno sadile po gradu, posebno po obodima grada. Neko, očigledno nije razmišljao o tome da će se Novi Sad širiti. Novi Sad sad ima preo 400 hiljada stanovnika i ti nekadašnji obodi grada su sada širi centar. I tu toplole, koje jesu potrebne gradu, pre svega kao odličan prerađivač vazduha prave problem”, kazao je Nožinić.

Novi Sad će, rekao je Nožinić, u naredne dve godine biti bogatiji za deset hiljada novih stabala zahvaljujući ulaganjima grada, pokrajine i republike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.