Republika Srpska obeležava Dan Republike

Republika Srpska danas će obeležiti 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno biti i obeležavanje 25 godina postojanja Srpske.

0
313

Današnja proslava biće, kako je najavljeno, najsvečanija do sada i zbog odbrane ovog datuma, nakon pokušaja njegovog ukidanja.

Ovo je prvi rođendan Republike koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, i ne nekog drugog datuma.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spreči proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vređa osećanja Bošnjaka.

Iako je Ustavni sud BiH doneo odluku da je 9. januar neustavan kao Dan Republike, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao “rođendan” RS.

Kako je najavljeno, Dan Republike će po prvi put biti obeležen svečanom paradom ulicama Banjaluke, te akademijamom u svim opštinama i gradovima Srpske.

Kada je reč o paradi, za sada je potpuno neizvesno da li će u njoj učestvovati pripadnici Trećeg pešadijskog puka, koji je deo oružanih snaga BiH, ali predstavlja baštinu Vojske RS, pošto su vlasti u Sarajevu odbile da mu daju odobrenje za učešće.

Međutim, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će u Banjaluku doći sa 40 pripadnika Vojske i vojnim orkestrom.

Ovo je prvi put da se Dan RS obeležava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej.

Pripreme za proslavu već su gotovo završene – širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi.

Polaganjem venaca palim borcima RS juče je počelo je obeležavanje Dana RS, a za tu priliku postrojen je Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH po naređenju predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Tim povodom, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je “Bosna i Hercegovina zemlja koja nema šanse da uspe” i da je rešenje u mirnom razlazu, pri čemu smatra da bi referendum bio dobra stvar.

Stefanović: Idem na proslavu Dana RS, ne vidim u tome problem

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da, sa još nekoliko ministara Vlade Srbije, danas putuje u Banjaluku, te da mu je žao što premijer Aleksandar Vučić neće moći da prisustvuje tom događaju zbog važnih sastanaka u Indiji.

“Mi poštujemo BiH, ali imamo pravo da volimo Republiku Srpsku i narod koji živi tamo i u tome ne vidim nikakav problem”, rekao je Stefanović gostujući na RTS.

On je objasnio da je ovo prvi put posle 31 godine da jedan premijer sa ovih prostora, na poziv premijera Indije, prisustvovati tako važnim sastancima, te dodao da očekuje da će se Vučić vratiti sa dobrim vestima, o novim fabrikama i novim radnim mestima.

“Vučić ne putuje u inostranstvo ako to ne rezultira dobrim stvarima za našu zemlju”, naveo je Stefanović.

Na pitanje da li će poruke iz Sarajeva da nije dobro što na proslavu Dana RS dolaze predsednik Srbije i članovi vlade dodatno zategnuti odnose Beograda i Sarajeva, Stefanović kaže da to ne očekuje.

“Svi moraju da budu svesni da Srbija čini sve da u okruženju inspiriše stabilnost. Videli ste u poslednjih nekoliko godina kako se Srbija ponašala, u velikim i teškim izazovima, kao što je bio napad na Vučića u Potočarima. Srbija nije odgovarala merama koje bi region učinile nestabilnijim. Naprotiv, činila je region stabilnijim”, istakao je Stefanović.

“Danas je praznik RS i njenog naroda, idemo da čestitamo i ne vidim u tome bilo kakav problem. Mislim da je to nešto normalno”, zaključio je Stefanović. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.