Republički geodetski zavod zaključan zbog hakerskog napada

VIDEO K9: Republički geodetski zavod preventivno je zaključan zbog hakerskog napada, tako da su obustavljeni svi poslovi koji se tiču nepokretnosti.

0
60

Građani i institucije, zbog hakerskog napada, ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji je preventivno zaključan i ne zna se kada će ponovo biti u funkciji, izjavila je danas predstavnica Zavoda, Maja Radović.

Ona je za javni servis navela da je od juče, kada je počeo hakerski napad „preventivno zaključan kompletan sistem Republičkog geodskog zavoda i da je trenutni akcenat na čuvanju podataka“. Zbog toga, naglasila je Radović, trenutno nisu mogući bilo kakvi poslovi koji se tiču nepokretnosti, a pristup podacima nemaju ni ministarstva, notari, niti bankarski sistem, kome je to potrebno zbog izdavanja hipoteka.

Prema njenim rečima, nisu moće kupoprodajne aktivnosti, od overavanja kupoporodajnih ugovora do lista nepokretnosti. Sve što se tiče tržišta nepokretnosti, od prodaje garsonjere do dobijanja građevinske dozvole trenutno nije moguće.

Radović je ocenila da geoprostorni podaci predstavljaju „osnovu za suverenitet jedne države“ i da se ovaj sajber napad može tumačiti kao na napad na Srbiju.

Kazala je i da je „okupljen tim stručnjaka“ koji radi na rešavanju problema, kao i da su „preduzete sve mere kako bi se zaštitili podaci građana“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.