Reporteri bez granica: U 2021. uhapšeno 488 novinara, najviše u poslednjih dvadesetak godina

VIDEO K9: Rekordan broj – 488 novinara i medijskih profesionalaca uhapšeno je u svetu tokom ove godine, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF) u godišnjem bilansu u kome ukazuje i da je ubijeno 46 novinara, što je najmanji broj u poslednje dve decenije.

0
13

„Od kada je, 1995. godine, RSF počeo da pravi godišnji bilans nikad nije bio tako velik broj uhapšenih novinara“, navela je ta nevladina organizacija za slobodu medija u saopštenju objavljenom danas.

Taj izuzetan porast od 20 odsto za godinu dana je uglavnom rezultat hapšenja u tri zemlje, Mijanmaru, Kini i Belorusiji. Za Kinu se navodi da je zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je uveden 2020. u Hongkongu uticao da skoči broj pritvorenih novinara na toj teritoriji, navela je organizacija Reporteri bez granica.

„RSF nikad ranije nije zabeležio ni toliko zatvorenih novinarki“, ukupno 60, odnosno za trećinu više nego u 2020. godini, ukazuje organizacija.

Iako su muškarci i dalje brojniji među uhapšenim novinarima na svetu, nji je 87,7 odsto, Belorusija je zemlja koja je zatvorila više novinarki – 17, nego njihovih muških kolega – 15 .

Pet zemalja gde je najveći broj novinara pritvoreno zaključno sa 1. decembrom ove godine su  Kina (127), Mjanmar (53), Vijetnam (43), Belorusija (32) i Saudijska Arabija (31).

U 2021. godini ubijeno je 46 novinara i medijskih profesionalaca, što je najmanji broj u poslednjih 20 godina, konstatovala je organizacija.

Ovaj silazni trend traje od 2016. godine a objašnjava se razvojem regionalnih konflikata, u Siriji, Iraku i Jemenu i stabilizaciji frontova posle 2012. i 2016. godine koje su bile posebno teške po broju ubijenih novinara, navela je organizacija u analizi.

U analizi se navodi da je najveći broj stradalih novinara ubijen, 65 odsto njih je namerno ciljano i eliminisano, ukazuje to udruženje.

Meksiko i Avganistan i ove godine ostaju dve zemlje koje su najopasnije za novinare sa sedam odnosno šest ubijenih novinara, slede Jemen i Indija na trećem mestu sa po četiri ubijena novinara.

RSF je zabeležio najmanje 65 novinara i medijskih saradnika koji su bili taoci širom sveta, što je dvoje više nego prethodne godine.

„Svi taoci su u tri zemlje Bliskog istoka: Sirija, 44 novinara, Irak, 11 i Jemen, devet“ izuzev slučaja francuskog novinara Olivijea Diboaa, u Maliju, od aprila ove godine. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.