Reporteri bez granica pozdravili presude za ubistvo Ćuruvije

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozdravila je današnje kazne od 20 do 30 godina zatvora četvorici optuženih za ubistvo srpskog novinara Slavka Ćuruvije u Beogradu 1999. godine kao "istorijske" i pozvala vlasti da nastave istragu kako bi se identifikovao i kaznio nalogodavac.

0
244

U saopštenju RSF ističe se da je ovo prvi put u novijoj istoriji Srbije da je neko osuđen za ubistvo novinara.

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara, kaže da je današnja presuda dokaz da je 1999. godine država ubila njenog oca, kao i da je poslata poruka novinarima da ipak postoji spremnost sistema i sudstva da ih brani od budućih napada.

“Drago mi je što je ovo sudsko veće svojom presudom odlučilo da se obračuna sa mračnom proslošću naše zemije. Nadamo se da će, uprkos žalbama, Apelacioni sud potvrditi ovu presudu”, rekla je Jelena Ćuruvija za Cenzolovku.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić kaže da je ubistvo Slavka Ćuruvije kao i suđenje, po značaju u rangu ubistva premijera Zorana Đindića, jer je to bila opomena svima koji drugačije misle.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je danas izricanje prvostepene presude optuženima za ubistvno novinara Slavka Ćuruvije 20 godina od tog zločina, ali i izrazilo nezadovoljstvo što nisu otkriveni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena.

“NUNS ponavlja zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima, čime bi država Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost novinarskim i medijskim slobodama”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije današnjom presudom pred Specijalnim sudom doveden do kraja i da je to veoma važna poruka.

“Ne želim da se mešam sudijama u posao, da ne idem protiv odbrane ili tužilaštva, jer ne znam ko će se žaliti. Ali to je važna karika u stvaranju istinski pravne države u Srbiji”, rekao je Vučić novinarima u Savamali.

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i bivšeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, dok su druga dvojica optuženih dobili po 20 godina zatvora.

Operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili su po 20 godina zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Snežena Jovanović rekla je da je sudsko veće većinom glasova odlučilo da su optuženi krivi što su 11. aprila 1999. godine, po nalogu nepoznate osobe, sa umišljajem ubili vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, beogradskog novinara Slavka Ćuruviju.

Prema navodima tužilaštva, Ćuruvija je ubijen sa željom da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Sudjenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pre nešto manje od četiri godine a zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji je zastupao optužnicu, tražio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija “mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost”.

On je ocenio da Ćuruvija nije imao šanse da preživi jer je tadašnja vlast u njemu videla opasnog protivnika.

Odbrana optuženih je, u završnoj reči, tražila oslobadjajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica “plod mašte”.

Prvooptuženi Marković već se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, zbog kazni izrečenih u predmetima Ibarska magistrala i Budva, kada su izvedeni atentati na Vuka Draškovića, kao i u predmetu ubistva Ivana Stambolića. (Tanjug, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.