Religizacija medija

VIDEO K9: Sve više se stavlja akcenat na odnos verskih zajednica i medija, a nedostatak njihove povezanosti svakako utiče na celokupan život društvene zajednice. Fakultet za menadžment iz Sremskih Karlovaca organizuje skup na ovu temu, a na inicijativu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara.

0
963

U demokratskom društvu mediji imaju zadatak da ga održavaju, te i da izveštavaju o događajima i situacijama, uzimajući u obzir sve nijanse.

Verske zajednice i crkve, opet, imaju svoju ulogu u stvaranju i očuvanju socijalnog mira, te su i same neophodni akteri demokratije.

“Ideja i razlog zašto ćemo u četvrtak, 23. februara, da se sastanemo jeste, pre svega, odnos verskih zajednica, crkve i medija. To je pitanje koje je jako značajno i koje kod nas u Srbiji nije baš na najboljem nivou, proizilaze neke posledice koje se odnose na celokupan život društvene zajednice, te je naša ideja bila da napravimo okrugli sto, a ne konferenciju, gde će se čuti živa reč i gde ćemo jednostavno moći da razmenimo iskustva i sagledamo kompleksni pojam iz svih uglova te i da izvučemo neke zaključke i napravimo neki plan kako doprineti da taj odnos bude bolji”, rekao je prof. dr Goran Kvrgić, dekan FAM-a.

Priliku da govore na skupu imaće predstavnici svih verskih zajednica i medija, ali i mnogi drugi. Preko 30 govornika izneće svoj stav o važnosti simbioze između medija i religije. Skup počinje sutra u 10 sati i predviđeno je da traje do 18 časova popodne, sa mogućnošću produženja.

 

“Gostiju ima zaista mnogo. Trenutno je 50 učesnika potvrdilo svoj dolazak. Sama ideja je inicirana od strane gospodina Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa, Fakultet za menadžment je prihvatio njegovu ideju i preuzeo na sebe organizaciju i organizovali su ceo događaj. Posebno mi je zadovoljstvo što su sve verske zajednice u Srbije potvrdile svoj dolazak i učešće na okrulom stolu. Svi mediji i medijske organizacije su, takođe, potvrdile dolazak. Tako da svi akteri koji treba da budu tu, biće tu i smatram da ćemo kroz jednu otvorenu diskusiju doći do potrebnih zaključaka i planova šta raditi po ovom pitanju. I Vlada Srbije je podržala ovaj događaj. Gospodin Božović, savetenik premijera za verska pitanja je takođe potvrdio učešće u skupu, tako da mislim da će biti jedan zaista kvalitetan događaj, koji je zaista nešto jako dobro”, smatra Kvrgić.

Kako kaže izreka – koliko se vere poznaju, toliko se narodi razumeju. S obzirom da živimo na prostorima gde ima mnogo naroda i narodnosti, potrebno je da ovo pitanje bude pravilno tumačeno, te i da se taj odnos podigne na najveći mogući nivo, kaže Kvrgić. Kako tvrdi, ideja ovog skupa nije samo da se dođe do zaključka već i da on postane tradicionalan.

Njihova želja je, takođe da se pokrenu i slični skupovi u zemljama regiona koje imaju sličan problem kao i Srbija. Poseban akcenat će biti stavljen na usmeravanje budućih novinara i njihovu specijalizaciju ka verskim medijima kako bi kvalitet njihovog izveštavanja bio što bolji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.