Rektorka: Odbor za profesionalnu etiku do 4. novembra da donese odluku o doktoratu Siniše Malog

Rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović izjavila je da kao rezultat inicijative studenata koji "borave" u zgradi Rektorata već 12 dana, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese "konačnu odluku o tom da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja".

113

Navodeći da “upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta u Beogradu, institucije od nacionalnog značaja”, rektorka je u pisanoj izjavi ocenila da je “u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku”.

“Iz tog razloga, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje”, navela je rektorka.

Dodala je da je Upravi FON-a preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka.

Ona je navela i da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata “ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice” kao i da lica angažovana na obezbedjenju zgrade “ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata”.

“Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina. Kao rektorka UB garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja”, navela je Ivanka Popović.

Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministre, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, poslanike vladajuće većine i “sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije UB, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih”.

Dodala je da se UB obavezuje da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara, čime će po njenim rečima, biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze.

“Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti. Pozivamo Vladu Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020 radi omogućavanja njihovog organizovanja”, navela je rektorka.

Aktivistkinja organizacije “1 od 5 miliona” Mila Jovanović izjavila je ranije da će blokada Rektorata u Beogradu biti obustavljena ako rektorka Ivanka Popović danas bude ispunila zahtev koji su joj uputili studenti na sastanku, dok je rektorka ocenila da se blokada “privodi kraju”.

U izjavi novinarima nakon sastanka, Jovanović nije želela da precizira o kojem je zahtevu reč. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.