Rekordno cenzurisanje dokumenata u SAD

Američka savezna vlada je prošle godine cenzurisala, zadržala ili navela da ne može da nađe dokumenta koje su građani, novinari i drugi tražili, u mnogo većoj meri nego bilo kada u prethodnoj deceniji.

0
301

Ovo je objavljeno u analizi agencije AP, koja obuhvata osam meseci od dolaska Donalda Trampa na vlast i prvi je pokazatelj toga koliko se njegova administracija pridržava Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Analiza je pokazala da su mnogi tražili dokumente, ali su ostali praznih ruku jer su im predstavnici vlade rekli da ne mogu da nađu dokument ili se u nekim slučajevima pozivali na zakon prema kome ne mogu da objave informaciju.

Kako se navodi, ljudi koji su tražili dokumenta na osnovu Zakona o slobodi informcija, dobili su cenzurisane datoteke ili ništa u 78 odsto od 823.222 zahteva, što je rekord u poslednjoj deceniji.

Nakon što nije pružila nikakve dokumente, vlada je izdavala obrazloženje da ne može da pronađe informacije koje se odnose na zahtev.

Savezna vlada potrošila je 40,6 miliona dolara 2017. godine za sudske troškove a da bi odbranila te svoje odluke, što je takođe rekord.

U studiji se navodi da je na osnovu vladinog računovodstva bilo nemoguće utvrditi da li su istraživači, novinari i drugi tražili dokumente koji zapravo ne postoje ili da li vladini službenici nisu dovoljno tražili dokument pre nego što bi odustali od potrage.

Vlada nije pronašla dokument 180.924 puta, odnosno 18 odsto više nego 2016. godine.

“Savezne agencije ne koriste prednosti moderne tehnologije da skladište, pronađu ili izdaju dokument koji traži javnost, a javnost je u tom slučaju i gubitnik”, izjavio je zastupnik prava za slobodan pristup informacijama Adam Maršal.

U 63.749 slučajeva vlada je navela da ne sme da izda određeni dokument, navodi AP i dodaje da u SAD postoje zakoni o zabrani davanja detalja o aktivnostima obaveštajnih službi, o stranim vladama, trgovinskim tajnama, bankarskim računima i poreskom stanju pojedinaca.

Navodi se da su se verovatno mnogi zahtevi odnosili na istragu SAD omešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine ili na istragu velike porote o povraćaju poreza Trampovog poslovanja.

Trampova administracija je u prošlonedeljnom izveštaju navela da je dobila rekordan broj zahteva za davanje informacija, kao i da zbog toga kasne mnoge agencije zadužene za to.

Podaci Zakona o slobodnom pristupu informacijama se odnose na aktivnosti 116 državnih službi do 30. septembra 2017. goine, a najviše zahteva upućeno je ministarstvima unutrašnje bezbednosti, pravde, odbrane, zdravlja i poljoprivrede, kao i Nacionalnoj arhivi i Veteranskoj administraciji. (Agencije, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.