Rekordni promet 2021. na berzi

VIDEO K9: Produktna berza u Novom Sadu je u toku ove godine ostvarila rekordni promet robe, a najviš se trgovalo kukuruzom, pšenicom i sojom, čije su cene ove ove godine dostigle do sada najviše nivoe.

0
5

Tokom 2021. godine Produktna berza u Novom Sadu dostigla je rekordni količinski promet robe na robno-berzanskom tržištu, a i cene primarnih poljoprivrednih proizvoda dostigle su, kako navode, rekordne cenovne nivoe.

Na Produktnoj berzi najviše se trguje kukuruzom, a ove godine količinski promet je bio izrazito visok pa su visoku stopu prometovane količine zauzimale i pšenica i soja.

Ono što je bilo interesantno u toku ove godine, kaže Anja Jakšić iz Produktne berze Novi Sad, jeste izjednačena cena kukuruza starog i novog roda tokom žetve.

Trenutna cena mu je 25 dinara i 40 para po kilogramu bez PVD-a.

Cena pšenice iznosi 33 dinara i 50 para po kilogramu bez PDV-a, dok se sojom trguje po ceni od 73 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Jakšić je navela i da je prva registrovana cena suncoktera u ovoj godini bila je 400 evra po toni, a kasnije je za terminski ugovor dostiogao cenu od 415 evra po toni.

Poslednji put, dodala je Jakšić, trgovanje suncokretom na Prodkutnoj berzi registrovano je u oktobru, 59 dinara i 50 para po kilogramu bez PDV-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.