Rekonstrukcija objekta u Grčkoškolskoj

VIDEO K9: Obnova fasade kuće na broju 8 u Grčkoškolskoj počeće ove godine. Očekuje se obnova čitave fasade, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

0
502

Pored petrovaradinskog Podgrađa i starog jezgra Novog Sada, Zavod za zaštitu spomenika kulture sprema još jedan projekat.

Reč je o staroj kući koja se nalazi u Grčkoškolskoj ulici na broju 8. Kuća je u jako lošem stanju, a kako kažu u Zavodu, vlasnici nisu u mogućnosti sami da je srede.

“Prilikom redovne analize fasada na teritoriji naše nadležnosti, fasade u Grčkoškolskoj ulici su okarakterisane kao fasade koje su među najugroženijim u starom jezgru. Taj problem je prisutan već par godina. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada je uradio ono što je u njegovoj nadležnosti, urađeni su projekti za sanaciju ovih fasada”, rekla je Aleksandara Zeković iz Zavoda.

Kako ona navodi, Zavod je pokušao da obezbedi deo novčanih sredstava. Međutim, to se nije dogodilo, te su iz tog razloga još uvek fasade u tako lošem stanju u kojem su se nalazile i pre par godina.

“Jedan od velikih problema, u starom jezgru i ostalim kulturno-istorijskim centrima, koje imaju to kombinovano vlasništvo. Tu imate i objekte koji su u vlasništvu lokalne samouprave, ali i imate veliki deo objekata koji se nalaze u vlasništvu pojedinaca, što dovodi do velike komplikacije prilikom rešavanja ovakvih problema”, navela je Zeković.

Već dugi niz godina u Zavodu imaju problem sa mnogim objektima u gradu koji su od istorijskog značaja i pod zaštitom su države, zbog čega građani imaju poteškoće jer ne mogu da renoviraju kuće u kojima žive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.