Rekonstrukcija Kineske četvrti

VIDEO K9: U narednim godinama, a u susret Evropskoj prestonici kulture 2021. godine, trebalo bi da bude obnovljena i uređena takozvana Kineska četvrt, najavljeno je u planovima i programima rada novosadskih javnih preduzeća za narednu godinu.

0
541

Kineska četvrt predstavlja blok ograničen Bulevarom despota Stefana, Mostom slobode, Sunčanim kejom i novoplaniranom ulicom u Novom Sadu.

Ova lokacija sada izgleda poprilično zapušteno, a mnogi objekti su ruinirani. U narednim godinama, Kineska četvrt trebalo bi da dobije potpuno novi izgled.

Naime, Kineska četvrt uskoro bi trebalo da bude pretvorena u “kreativni distrikt”, a u susret 2021. godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Gradske vlasti su u planovima javnih preduzeća već predvidele da se preduzmu radnje koje su neophodne kako bi se Kineska četvrt uredila i rekonstruisala.

Kineska četvrt danas obuhvata 3,4 hektara, skoro svi objekti su poprilično zapušteni i u generalno su lošem stanju. Pored postojećih firmi, na ovoj lokaciji nalaze se i Studentski kulturni centar, Društveni centar, nekoliko lokala i noćnih klubova. Deo prostora se koristi i kao skladište. Prema planu, većina ovih objekata bila bi zadržana i rekonstruisana.

Što se tiče ostalih objekata koji sada postoje u Kineskoj četvrti, predviđa se njihovo uklanjanje jer su u lošem stanju i nije moguća rekonstrukcija. Na njihovom mestu bi, kako predlažu urbanisti, ili bile zelene površine, ili manji objekti do 3.000 kvadrata.

Da su radovi u Kineskoj četvrti potrebni i da bi ona mogla izgledati daleko bolje, slažu se i Novosađani u razgovoru za Kanal 9.

Međutim, pre rekonstrukcije samih objekata potrebno je izvesti i određene infrastrukturne radove.

Neophodno je obnoviti i dopuniti mreže infrastrukturnih sistema, posebno u domenu odvođenja otpadnih i atmosferskih voda. Takođe, potrebno je i ozelenjavanje površina, popločavanje prostora, postavljanje urbanog mobilijara, koji će odražavati ambijent industrijskog nasleđa.

Svi ovi radovi biće izvedeni u cilju unapređenja uslova za namene kulture, obrazovanja, zabave, turizma i proizvodnje specifičnih proizvoda kreativne industrije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.