Registrovan grip, nema epidemije

VIDEO K9: Respiratorne virusne infekcije su u jeku, ali grip još nije u punom zamahu. Ipak, od gripa se treba čuvati jačanjem imunog sistema, ali i preventivnom vakcinacijom, savetuju epidemiolozi.

504

Simptomi gripa su najčešće oboljenja disajnih puteva, a često je praćen i povišenom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću i bolovima u mišićima.

“Respiratorne infekcije same po sebi jako je teško sprečiti. Ono što građani mogu da urade je da se spreme za nalet respiratornih infekcija, da podignu svoj imuni sistem, a to podrazumeva što više odmora, šetnje, kratke i češće, izbegavanje zadimljenih prostorija, često provetravanje i ishrana bogata voćem i povrćem. To bi bile neke opšte mere povećanja otpornosti na sve infekcije, pa i na respiratorne”, savetuje dr Mioljub Ristić, epidemiolog.

Kako Ristić navodi, ove godine virus gripa započeo je ranije nego inače i od 2009. godine pa do sada nije bio ovoliko velikog broja poseta građana zdravstvenom sistemu zbog oboljenja koje liči na grip. U Vojvodini je za sada, međutim, zabeleženo 12 pacijenata sa virusom gripa, ali još uvek nije reč o epidemiji.

“Najbolja mera prevencije, ako pričamo o gripu, kad uđe u formu epidemije, najbolja mera je vakcinacija. Apelujem ovom prilikom na građane da svi koji do sada nisu iskoristili priliku da se vakcinišu protiv gripa, posebno oni koji su hronični bolesnici, koji su smešteni u ustanove socijalne zaštite, pa i zdravstveni radnici, da iskoriste priliku, jer je evidentno da ćemo ove godine imati malo ranije porast broja obolelih od gripa nego prethodne sezone”, rekao je dr Ristić.

Grip kao respiratorno oboljenje najbrže se širi među stanovništvom, rekao je Ristić. On apeluje da se, pored rizičnih grupa, vakcinišu i trudnice, ali i gojazne osobe, jer se dokazalo da je najveći broj smrtnosti baš kod ovih osoba, a koje do sada nisu bile označene kao rizične kategorije. Prema njegovim rečima, dokazano je da vakcina nema nikakvih kontraindikacija.

Raspiratorne infekcije su učestale u zimskom periodu, naročito kada se, kao prethodnih dana, smenjuju sunce i hladno vreme. Topli čajevi, supe, laka hrana i vitamini najbolja su terapija, dok uzimanje veštačkih preparata za podizanje imuniteta na svoju ruku nije preporučljivo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.