Registar poljoprivrednih gazdinastava

VIDEO K9: Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o popisu poljoprivrede 2023. godine. Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, rezultati popisa, nakon detaljeno sprovedenih analiza, biće objavljeni 2024.godine.

0
28

Zakonom o popisu poljoprivrede 2023. godine, koji je usvojen u Skupštini Srbije, propisano je da popisivanje bude sprovedeno od 1. juna do 31. decembra, te da će direktor Republičkog zavoda za statistiku odrediti tačan datum početka popisivanja.

Navedeno je da će popisivanje trajati 75 dana, a izuzetno, u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti koje znatno otežavaju njegovo sprovođenje, može biti produženo odlukom direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Osnovni razlozi za predlaganje ovog Zakona su, prema rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, dobijanje sveobuhvatnog pregleda karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baza podataka i formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja, kao i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou.

Nedimović je rekao i da će rezultati popisa biti objavljeni 2024. godine, kao i da će on biti sproveden po najvišim standardima.

Poslanici su usvojili i Zakon o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije koronavirusa.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mali i srednji privredni subjekti koji su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su Fondu za razvoj podeli zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do dana stupanja na snagu ovog Zakona nije odlučeno.

Skupštine Srbije potvrdila je i Finansijski ugovor kovid-19 između Evropske investicione banke i Srbije o podršci Vlade Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Srbija je sa tom bankom potpisala ugovor o kreditu od 200 miliona evra koji će biti isplaćen u najviše 15 tranši.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.