Regionalna deponija blizu Nemanovaca

VIDEO K9: Grupa građana iz Nemanovaca prikuplja petecije i najavljuje žalbe na Nacrt Plana generalne regulacije regionalne deponije i dalekovoda jer kako tvrde, prema ovom planu mesto na kom bi bilo lagerovalo smeće iz nekoliko opština u Vojvodini planirano je preblizu njihovih kuća, što je, kažu, suprotno i zakonskim propisima

0
221

Regionalni centar za upravljanje otpadom u Novom Sadu, koji se decenijama s nestrpljenjem očekuje, prema nacrtu Plana generalne regulacije trebalo bi da se nalazi na mestu postojeće deponije na Klisi, uz put Novi Sad – Temerin.

Planom je predviđeno da u ovom Centru bude lagerovan otpad za potrebe Novog Sada, Bačke Palanke, Temerina, Bačkog Petrovca, Beočina, Srbobrana, Žablja i Vrbasa, a procenjuje se da bi na deponiju od 2023. do 2063. godine bilo odloženo oko 7,5 miliona kubika otpada.

Deponija bi bila od centra Novog Sada udaljena oko 6,5 kilometara, a ono što planom nije ispoštovano je udaljenost od 270, umesto zakonski minimalnih 500 metara od naselja Nemanovci, tvrdi deo meštana, koji, kako kažu, već treći put zbog toga ulažu žalbu na uređenje deponije.

Nikolić smatra i da bi ovaj Centar predstavljao, kako je naveo, ekološku katastrofu ne samo za stanovnike Nemanovaca koji broje oko 50-60 kuća i imaju oko 200 stanovnika, već i za sve Novosađane.

Nikolić navodi i da su se već dva puta obraćali gradonačelniku koji im je, kako kaže, obećao da će kod uređenja deponije udaljenost od naseljenog mesta prema zakonskoj regulativi biti strogo poštovana.

Nacrt Plana generalne regulacije Regionalne deponije i dalekovoda, sa izveštajem o uticaju plana na životnu sredinu, nalazi se na javnom uvidu do 20. aprila, a zainteresovani građani mogu da pošalju svoje primedbe i sugestije koje će biti javno razmotrene na sednici Komisije za planove 26. aprila u amfiteatru Spensa, u devet sati.

Zbog epidemioloških mera prisustvo je potrebno prijaviti putem mejla planiranje@uprava.novisad.rs ili na broj telefona 021/423-015.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.